Vesti iz Srbije

1.200 građana ostalo bez posla zbog likvidiranja Geoxa!

Kompanija Geoks (Geox) u Vranju obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja preduzeća, objavio je danas Vranjski onlajn magazin (VOM).

Uz objašnjenja o kontinuiranom padu proizvodnje koja je dodatno smanjena u periodu pandemije, navodi se i da radnicima, kojih ima 1.200, prestaje radni odnos, te da će im pojedinačno biti dostavljeno rešenje o prestanku radnog odnosa.

Ovo obaveštenje je prvo zvanično obraćanje zaposlenima u kompaniji u Vranju.

Posle dvomesečnih spekulacija i potvrda iz državnog vrha italijanska fabrika definitivno odlazi iz Vranja, dok će zaposleni moći da ostvare pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi VOM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući sinoć u dnevniku RTS-a najavio je dolazak novog investitora u Vranje, te da će 80 odsto radnika Geoksa koji su ostali bez radnog mesta dobiti novi posao.

Kako je Geox obavestio radnike da ostaju bez posla?

Da kompanija Geox u Vranju ide u stečaj, znalo se i prethodnih dana, ali je danas to obaveštenje sačekalo i radnike, budući da je bilo zalepljeno na oglasnoj tabli.

To obaveštenje prenosimo u celosti:

„Obaveštavaju se svi zaposleni u privrednom društvu Technic Development d.o.o Vranje, da je Društvo donelo odluku o pokretanju postupka likvidacije i gašenja, zbog nemogućnosti daljeg poslovanja Društva.

S obzirom na kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele Geox grupe, počev od 2018. godine pa do danas, a koja je tokom 2020. i 2021. godine zbog pandemije COVID dodatno smanjena, čak i ispod rentabilnosti, te uzimajući u vid gašenje velikog broja prodavnica Geox brendova širom sveta, a posebno zbog promene ukusa kupaca u smisli zahteva za drugačijom vrstom obiće od one koju proizvodi Društvo (gubitak interesovanja za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji), utvrđeno je da se više ne može ostvariti svrha postojanja Društva.

Obaveštavaju se svi zaposleni da će sa danom registracije u nadležnom privrednom regustru postupka likvidacije Društva, svim zaposlenima prestati radni odnos zbog prestanka rada poslodavca, u skladu sa članom 176, stav 1, tačka 5. Zakona o radu.

Obaveštavaju se svi zaposleni da im se priznaje plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodno odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustvu zbog privremene sprečenosti za rad.

Nakon registracije odluke o pokretanju postupka likvidacije Društva, svim zaposlenima će biti dostavljena pojedinačna rešenje o prestanku radnog odnosa i prateća dokumentacija, dostavom na prijavljenu kućnu adresu, u skladu sa odredbama Zakona o radu. Nakon prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, zaposleni koji eventualno imaju zaostale lične stvari u prostorijama Društva, mogu iste preuzeti na portirnici, uz prethodnu najavu dolaska.

Obaveštavaju se svi zaposleni da nakon prestanka radnog odnosa zaposleni imaju mogućnost da ostvare prava na novčanu naknadu, podnošenjem odgovarajućeg zahteva nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, a sve u skladu sa čl. 67. i 68. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti“, navodi se u obaveštenju Geoxa.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top