Vesti iz Srbije

1. oktobra ističe rok za pokretanje postupka za naknadu štete zbog smanjenja penzija

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije upozorava penzionere da 1. oktobra ističe rok za pokretanje postupka za naknadu štete zbog smanjenja penzija, koje je krenulo 1. novembra 2014.godine i trajalo do 30.09.2018. godine.

– Istekom navedenog roka penzioneri gube zakonsku mogućnost naknade štete zbog zastarevanja na osnovu Zakona o obligacionim odnosima. U ovom trenutku pred sudovima u Republici Srbiji vodi se preko deset hiljada parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete smanjivanjem penzija. Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, od strane oštećenih, do sada je dostavljeno i od suda prihvaćeno, nekoliko desetina predstavki od kojih je jedanaest već objedinjeno u predmet  „Žegarac i drugi protiv Srbije“ koji se nalazi u postupku rešavanja – kažu u Udruženju sindikata vojnih lica Srbije.

Oni podsećaju da je Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija usvojen u oktobru 2014. godine („Službeni glasnik RS“ br. 116/14 i 99/16 ) a prestao je da važi 30.09.2018. godine, stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO („Službeni glasnik RS“ br. 73/18).

– Primenom Zakona je na početku oštećeno oko 710.000 penzionera da bi svake naredne godine preminula oko 34. 000 oštećenih penzionera, ali je pravo na penziju sticalo novih oko 30.000 penzionera kojima su smanjivane penzije, tako da je smanjenjem penzija oštećeno oko 840.000 penzionera i naslednika penzionera koji su preminuli. Prema podacima koje je država dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ostvarena ušteda odnosno ukupna šteta penzionerima je 98,9 milijardi dinara ili oko 840 miliona evra – navode u ovom udruženju.

Zbog štete koja je naneta mnogi su se žalili, ali većina nažalost nije, te imaju još mesec dana da ostvare svoje pravo i povrate štetu koja im je načinjena. Postupak se može pokrenuti pred parničnim sudom ili upravnim putem pred Fondom PIO podnošenjem zahteva za donošenje Rešenja o isplati neisplaćenih delova penzije u periodu primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Penzioneri se mogu obratiti i udruženju, koje će ih uputiti kako da ostvare svoje pravo.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top