Vesti iz Srbije

A pare za branu koju propada?

Brana „Selova“ na reci Toplici u kuršumlijskoj opštini već 35 godina je nezavršena i odraz je nemara vladajućih struktura. Već dva puta sada bivši predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, kada je kao kadar SNS došao na vlast – najavljivao je konačan završetak, ali je sve ostalo na predizbornim obećanjima naprednjaka, kažu u kuršumlijskom odboru Stranke slobode i pravde.

Prema projektu koji je uradio „Energoprojekt“ jezero Selova trebalo je da se prostire na 280 hektara i imalo bi 70 miliona kubnih metara vode, a bilo bi dugačko 10 kilometara. Tom vodom, po planu trebalo je da se snabdeva Kuršumlija, Prokuplje, Blace, Žitorađa i deo Niša. Ogroman projekat je, da kažemo gotovo završen, ali ne radi.

– Prema predviđenom planu, brana je visine 75 metara, dužine 420 metara i zapremine 1,8 miliona kubnih metara. Projektom je predviđena i izgradnja hidrocentrale i fabrike vode. Pored vodosnabdevanja namena je i odbrana od poplava, navodnjavanje polja, razvoj turizma, ribolova, nova radna mesta. Stanovnici kuršumlijske opštine nadali su se i otvaranju novih radnih mesta, zadržavanju mladih i opstanku sela. Nažalost to se nije desilo ni do danas – podsećaju u SSP Kuršumlija.

U ovom odboru dodaju da se sela gase uz reku Toplicu, ostaju samo staračka domaćinstva, a mladi su već odavno otišli u veće gradove i inostranstvo.

– Završetak izgradnje bio je planiran 1994.godine. Utrošeno je prema nekim podacima oko 55 miliona dolara, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava urađeni su zemljani radovi, podignuta brana i tu se stalo. Sada i to što je urađeno se urušava, a na mestu gde je trebala da bude akumulacija, raste gusta šuma – kažu u SSP i podsećaju da je 2013. godine tadašnji predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić (SNS) je rekao da će Vlada izdvojiti 30 miliona evra za završetak brane u naredne tri, četiri godine, što se nije dogodilo. Kao što se nije dogodilo posle istih obećanja ni 2016.godine.

– Najnovije obećanje je iz 2020.godine od stručnjaka iz „Srbijavode“ koji najavljuju nastavak radova na brani „Selova“ čišćenjem akumulacionog prostora, eksproprijaciju zemljišta, izgradnju puteva i ugradnju hidromehaničke opreme u branu. Do tada Brana „Selova“, kako je neki nazivaju toplički Skadar na Bojani, kao odraz nebrige vlasti čeka bolje sutra, a  mi pitamo, ako je Vlada izdvajala sredstva za branu, šta se desilo sa njima i zašto se ništa nije radilo u međuvremenu – zaključuju u OO SSP Kuršumlija.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top