Vesti iz Srbije

Advokati izašli na ulice!

Advokati širom Srbije stupili su danas u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS), a u Nišu su čak i protestovali zbog najavljenog autentičnog tumačenja odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u takozvanim bankarskim predmetima.

Sa protesta je upućeno upozorenje državnim institucijama da se zakoni ne mogu niti smeju menjati na takav način, a advokat Miloš Stojković, jedan od učesnika protesta, kaže za Rešetku da predloženo autentično tumačenje odredaba Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o obligacionim odnosima ne bi služilo pravima građana i pravnoj sigurnosti, već interesu krupnog kapitala.

– Smatram da ovom jednodnevnom obustavom rada advokatura pokazuje da je čuvar vladavine prava u Republici Srbiji, ne samo zbog tog konkretnog predloga, već i zbog toga šta on predstavlja. Advokat se ne bori samo u svoje ime i zbog svojih klijenata, već i u ime ljudi iz naroda koji možda i ne razumeju koliko bi ovakva odluka Narodne skupštine predstavljala veliki korak nazad za jednu pravnu, demokratsku državu – ističe Stojković.

Kako ističe, ovo bi mogao da bude samo početak jer bi onda svi postupci koji su pravosnaženo okončani, na osnovu takvog usvojenog tumačenja, mogli da trpe reviziju.

– Tri poslanika Skupštine Srbije koja su podnela predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se vezuju za postupke zbog tzv. bankarskih predmeta, povukli su svoj predlog – naglasili su beogradski mediji.

Advokatska komora Srbije (AKS) pozdravlja tu odluku, ali je odlučila da nastavi sa svojim aktivnostima, među kojima je i jednodnevna obustava rada advokature koja se sprovodi danas u celoj Srbiji.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top