Vesti iz Srbije

Akademici se pobunili protiv Rio Tinta i Zorane!

Biolog Vladimir Stevanović, hemičar Bogdan Šolaja i tehnolog Velimir Radmilović, akademici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pisali su potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović kako bi apelovali da Vlada „bolje sagleda“ sve apekte aranžmana sa Rio Tintom pre odlučivanja o projektu.

Kako se navodi u pismu, akademici se zahvaljuju ministarki na učešću u naučno-stručnom skupu „Projekat Jadar – šta je poznato“, održanom nedavno u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Analizom održanih predavanja i dostupnih dokumenata, nalazimo da Projekat „Jadar“ nije dovoljno osvetljen niti je dovoljno transparentan. Smatramo da će, osim velikih problema zaštite životne sredine, projekat imati važne socijalne, ekonomske i demografske implikacije koje su, čini se, stavljene u drugi plan, mada to tako ne bi trebalo da bude – navodi se u pismu.

Stoga su, kako navode u pismu, odlučili da svoje mišljenje iznesu ministarki i Vladi, kako bi im pomogli u donošenju odluke.

Dokument koji je poslat uz pismo sadrži 10 strana mišljenja organizatora pomenutog skupa. Nije poznato da li je ministarka uputila odgovor na pismo.

Podsećamo, „perjanica“ projekta eksploatacije jadarita u Srbiji je multinacionalna kompanija Rio Tinto, koja je najavila ulaganja od pola milijarde evra samo u 2021. godini.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top