Vesti iz Srbije

Ako dug Srbije bude rastao, ponoviće se 2014.!

Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„To znači fiskalnu konsolidaciju, a ona podrazumeva rezanja osnovnih, najvećih stavki u budžetu, i onda se to odražava na primanja stanovništva i životni standard“, rekao je Petrović za N1, uz ocenu da je Srbija i dalje „daleko od toga“.

Zato je neophodno da se dug, za koji procenjuje da će biti oko 60 odsto BDP-a i kaže da „nije veliki u vreme krize“, ne uzima kao „stalno i poželjno stanje ili dug koji privreda Srbije može da izdrži“.

„Već od 2022. treba tu putanju preokrenuti, smanjiti deficit i početi da se ponovo obara dug na 50 ili ispod 50 odsto, da kad sledeća kriza udari možemo da na nju odgovorimo trošenjem ne gledajući na dug“, rekao je Petrović.

Naglasio je da je Srbija za svega godinu i nešto dana sa duga od oko 53 odsto BDP-a došla do duga od 60 odsto.

Upozorava da bi država za čas „izletela“ na 70 odsto duga ako bi zadržala ovaj nivo zaduženosti u trenutku kada se desi neka naredna kriza.

„Pitanje je da li bi bili u stanju da se regularno zadužujemo kao država, morali bi (da uvodimo) krizne mere. To znači radikalno smanjenje deficita, potrošnje, udar na standard i privredni rast“, rekao je on.

Kaže da se Srbija zadužuje za tri i po milijarde evra umesto planiranih milijardu, što je predviđeno rebalansom budžeta.

Rebalans je povećao je manjak u kasi za dve milijarde evra da bi se uvele nove antikrizne mere, ali to će dovesti i do povećanja javnog duga na 60 odsto BDP-a Srbije, govori Petrović.

Od te dodatne dve milijarde, polovina je opravdana a druga polovina je mogla da izostane, kaže predsednik Fiskalnog saveta.

„Sama veličina duga, s obzirom da je kriza, ne može da se uzme da je izuzetno velika. Ono što nije dobro je ta uzlazna tendencija duga“, objašnjava on.

Kaže da su Vlada i Skupština Srbije uprkos upozorenjima Fiskalnog saveta odlučile da povećaju plate u državnom sektoru, „što je bilo neopravdano“, a to povećanje je rebalansom budžeta predviđeno na sedam posto.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top