Vesti iz Srbije

Aleksandar Vučić i ekonomski tigar!

Neretko čujemo od državnih funkcionera da je naša zemlja ekonomskih tigar, da nikada nije bilo toliko novca u državnoj kasi, te da smo lideri u regionu, pa i u Evropi. Rast bruto domaćeg proizvoda ove godine će, prema najavama biti 6 odsto, možda i više. S druge strane, čini se da građani žive u sve većem siromaštvu.

Kako se to ekonomski tigar našao u situaciji da njegovi građani ne mogu da sa svojim platama izdrže ni kraj meseca, i to oni koji imaju tu sreću da rade? Možda se odgovor krije u tome što predsednik Srbije i njegova svita poslušnika sebe smatraju državom, po uzoru na Luja XIV i čuvenu rečenicu: “Država to sam ja,”, pa iz tog razloga misle da je ekonomska situacija u Srbiji povoljna.

Hajde da vidimo tog ekonomskog tigra:

Borba za paradajz

U državi – ekonomskom tigru stanje je toliko povoljno da je narod pohrlio u svojevrsnu borbu za besplatan paradajz koji su besplatno delili poljoprivredni proizvođači, jer je otkupna cena od 10 dinara po kilogramu bruka i sramota, naročito kad se uzme u obzir činjenica da se kasnije u maloprodaji plasira za i do 170 dinara.

Rad od 12 sati – da se utoli tigrova glad

Tigar je gladan, pa zbog toga radnici leskovačke fabrike Aptiv moraju da rade 12 sati dnevno kako bi nahranili srpsku ekonomiju, odnosno stranog investitora. Od umora su mnogi padali u nesvet, pa je Hitna pomoć dežurala ispred fabrike. A kad se javnost uzbunila, osmočasovno radno vreme je vraćeno, ali su radnici sada pod pritiskom da rade i nedeljom. Što se kaže: “Nema odmora, dok traje obnova.”

Skuplja hrana i gorivo – posledice tigrovog rasta

Toliko nam dobro ide, što bi rekla predsednica Vlade pre neku godinu, da nas je sramota. Uz rast plata, iako taj rast običan narod ne oseća na svojoj koži, rastu i cene, što građani i te kako osećaju. To šta građani misle i u kakvoj su financijskoj situaciji, ovu vlast ne interesuje, pa su trenutno cene hrane na rekordnom nivou u poslednjih deset godina. Najavljeno je da će poskupeti i nafta, jer tobože poskupela je i u svetu, a kad je bila jeftina, u Srbiji je i dalje bila rekordno skupa. Ali to izgleda nije bitno.

Jura i Fijat – tigrove uzdanice koje ne poštuju zakon

Za napredovanje srpske ekonomije predsednik Srbije se nebrojano puta zahvaljivao stranim investitorima, bez kojih izgleda, prema njegovom mišljenju, ne bi bilo ni privrede u zemlji. Investitori, poput Fijata i Jure, su mu tu zahvalnost uzvratili nepoštovanjem zakona. Tako se Fijat oglušava na bilo kakve zahteve radnika koji su u februaru započeli generalni štrajk, a Jura ne želi da vrati na posao predsednika sindikata, iako joj je država to naredila

Minus 100 milijardi evra u tigrovom budžetu

Za prvih pet meseci ove godine u republičkom budžetu je ostvaren deficit od 99,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Dalje ne treba obašnjavati…

Izgleda da Srbija zaista jeste ekonomski tigar. Kada se razmisli o podatku da je u proteklih 100 godina nestalo 96% ovih životinja, jasno je zašto predsednik koristi tu metaforu za srpsku ekonomiju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top