Vesti iz Srbije

Aleksić poziva građane da ustanu protiv Rio Tinta!

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je građane Srbije da ustanu protiv pokušaja vlasti da „zarad profita nekoliko korumpiranih ljudi“ iz režima preda deo teritorije Srbije kompaniji Rio Tinto, koja kod Loznice namerava da otvori rudnik litijuma.

„U evropskim državama udeo rudarske industrije u budzetu iznosi tek 0,1 odsto. Litijuma ima i u Nemačkoj, pa neka ga vade tamo, bliže im je za akumulatore i automobile, a ne da dođu u Srbiju i unište reke, vazduh, vodu i zemlju, ostvare svoje profit a nama ostave pustoš, kao što je Rio Tinto ostavio pustoš svuda po svetu“, rekao je Aleksić u Šapcu, gde je održan protest povodom planova za otvaranje rudnika litijuma.

„Nećemo to dozvoliti i to nije pitanje samo Loznice, Šapca i Mačve, nego je to tema i za Požegu, Kosjerić, Rekovac, Trstenik, Jagodinu, Vranje… Cela Srbija mora da se suprotstavi ovom umobolnom projektu nekolicine korumpiranih političara u vrhu vlasti, koji su navikli da pune svoje dzepove rasprodajući Srbiju. Brzo ćemo pokazati da nismo podanički narod i da nećemo da ćutimo dok nam oduzimaju dedovinu“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da se ne sme dozvoliti da „od Srbije naprave državu kao što su Eritreja, Papua Nova Gvineja ili neka afrička zemlja koja živi od rudarstva“.

Aleksić je istakao da „Srbija mora da ustane“ i da „mafijaški i kriminalni režim mora da padne na projektu Rio Tinta, najgore kompanije koja iza sebe ostavlja ratove i pustoš“.  

„To se u Srbiji neće dogoditi, jer je u pitanju život, opstanak i budućnost nas i naše dece. Glavu gore i svi u borbu. Ne smemo da se delimo po ovom pitanju, ni žuti ni beli, ni levi ni desni, jer je reč o opstanku Srbije, a tu ne sme biti kompromisa niti kalkulacija“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da oni koji danas govore da će se „Srbija obogatiti ako dođe Rio Tinto verovatno misle da to znači da će Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i Ana Brnabić dodatno napuniti svoje dzepove, a da će narod rasterati iz Jadra, Rađevine i Mačve“.  

„Kada kažu da će sve biti po ekološkim standardima, da li misle na standarde koje su primenili u rudniku u Boru ili u železari u Smederevu? U Boru se živi kao u logoru, a tamo se vadi zlato, a ne litijum“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je „vlast je izdala svoj narod i stala na stranu profitera iz inostranstva“.

„Nećemo dozvoliti da nas prodaju, jer ovo nije njihova zemlja niti država, nego je Srbija zemlja svih nas. Naprednjake ćemo brzo da oteramo sa vlasti, a onda će da odgovaraju za sve pljačke koje su počinili u poslednjih deset godina i rasprodaju nacionalnih interesa“, rekao je Aleksić.

„Poručujem Rio Tintu da se mane trošenja novca u Srbiji, jer će naprednjaci uskoro biti smenjeni, pa će i Rio Tinto pakovati kofere“, zaključio je Aleksić.  

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top