Vesti iz Srbije

Aleksić: Rio Tinto najveća opasnost koja se nadvila nad Srbijom!

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas u Loznici da je borba protiv rudnika litijuma borba za celu Srbiju, jer „nema života“ tamo gde dođe kompanija Rio Tinto, a vlast obmanjuje građane da je moguć razvoj na osnovu davanja rudnika i prirodnih bogatstava „stranim profiterima“, dok će profit u stvarnosti ostvariti samo stranci i „korumpirani režim“.

„Ako neko veruje u bajke da se zemlja može razviti od rudarstva i da ćemo dobiti mnogo novca, neka ode u Bor i vidi koliko je Srbija zaradila od borskog rudnika, gde se iskopava zlato, a ne litijum. Šta su dobili građani Bora? Bor je pretvoren u logor u kojem se ne može živeti. To isto hoće da naprave i u Mačvi“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.  

Aleksić je danas sa predstavnicima više udruženja građana gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću predao Zahtev za hitno obustavljanje svih rudarsko-geoloških istraživanja i trajnu zabranu eksploatacije jadarita i trajno ukidanje projekta „Jadar“ na teritoriji Grada Loznica.

„Petrović je politički prelatač koji se politikom bavi samo da bi bio u fotelji i na vlasti. On ne zastupa interes građana Loznice, nego SNS-a i svojih šefova iz Beograda. Neka pokaže danas da li se bavi politikom zbog opšteg intreresa ili zbog svoje fotelje, a ne da se pravi lud kao da se sve ovo ne događa u Loznici. Sumnjam, međutim, da će prihvatii zahtev. To će se dogoditi kada se promeni vlast, a tada će odgovarati svi koji su uništavali Srbiju“, rekao je Aleksić.  

Aleksić je rekao da je Rio Tinto „najveća opasnost koja se nadvila nad Srbijom“, jer je ugrožena cela država, a ne samo Mačva.  

„Vlast zarad profita ljudi iz vrha režima pretvara Srbiju u koloniju. Nema države u svetu koja se razvila zahvaljujući rudarstvu i predaji svojih prirodnih resursa strancima. Vlast je izabrala strane profitere umesto svog naroda. Na isti način afričke države planiraju razvoj od rudarstva, ali mi nećemo dozvoliti režimu da od Srbije napravi Afriku“, naveo je Aleksić.

Aleksić je istakao da je „struka rekla da nema osnova“ za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, dok vlast „gura tu stvar netransparentno kroz razne tajne projekte“.

„Otkrili smo da tajno i po hitnom postupku nameravaju da ’Milenijum timu’ daju posao izgradnje gasovoda do Loznice, u vrednosti od 75 miliona evra, i planiraju da taj gasovod ide do budućeg rudnika“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast sa jedne strane tvrdi da „još nema dozvola“, dok sa druge strane planira gradnju gasovoda i „oduzimanje imanja ljudima“.

„Hoće na silu da dovedu do svršenog čina da bi na kraju rekli ‘šta sad, hajde da potpišemo taj ugovor’. To im nećemo dozvoliti“, rekao je Aleksić.

Zajednički zahtev gradonačelniku Loznice predali su Narodna stranka, Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji, Pokret Oslobođenje i Pokret Buđenje.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top