Vesti iz Srbije

Aptiv: Dovedite nove radnike i dobijate 20 evra!

Direktor britanske kompanije „Aptiv“, koja ima fabriku u Leskovcu i koja je dospela u javnost zbog nedavne odluke da zaposleni rade 12 sati dnevno, Jozef Krupa, obratio se putem video-bima radnicima i poručio im je da će svako od njih, ko nađe novog radnika, dobiti po 20 evra! Ono što je zanimljivo je da je isti u fabrici u Rumuniji radnicima ranije ponudio po 50 evra, ako dovedu novu radnu snagu.

Kako kažu radnici leskovačkog „Aptiva“, koji su uspeli uz pomoć medija da se izbore da se ukine dvanaestočasovno radno vreme, Krupa im se zahvalio na uloženom trudu i pozvao sve koji su na bolovanju da se vrate na posao. Obećao je da neće da snose posledice i da neće izgubiti bonuse.

Kako je ranije objavljeno, iznenadna zainteresovanost glavnih u kompaniji došla je nakon izrazitog negodovanja radnika, tekstova koji su objavljeni u medijima (o situaciji u Aptivu pisao je Direktno.rs), kao i kazne zbog kršenja zakona, koje je Inspekcija rada donela.

Prema našim saznanjima, ovo obraćanje, kao i poseta glavnih leskovačkoj fabrici, neće uticati na nezadovoljstvo, jer broj radnih sati više nije dvanaest, već osam, ali svih sedam dana u nedelji.

– Ni da nam daju po 100 evra ne bismo mogli nikog da prevarimo da dođe da radi. Ovo što je rekao je još jedan dokaz koliko nas ponižavaju i smatraju trećim svetom – komentariše jedan od radnika.

Podsećanja radi, iz države je na ime upošljavanja 2.000 radnika u leskovačkom „Aptivu“ dato 7,5 miliona evra i još toliko za izgradnju fabrike. Za dovođenje gasovoda država im je dala 68 miliona dinara, a za priključenje EPS i EMS još 45 miliona dinara.

Iz budžeta Grada Leskovca dato im je 152 miliona za infrastrukturu i 124 miliona za zemljište na kojem je fabrika. Ukupno, dakle, „Aptiv“ je dobio od države Srbije milijardu i 266 miliona dinara, a uložio 25 miliona evra, a sada želi da kupi radnu snagu za 20 evra!

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top