Vesti iz Srbije

Bar u nečemu SNS-ovci da uđu u Ginisa

Javno komunalno preduzeće „Hammeum“ iz Prokuplja, koje je lokalni SNS formirao 2012. godine od dotadašnjih javnih preduzeća, pravdajući tu odluku boljim i jeftinijim poslovanjem, na pragu je konačne podele.

Radnici su u panici, jer prema planu koji je još februara ove godine potvrdila lokalna skupština u kojoj apslutnu većinu imaju naprednjaci, deo radnika ide u novo preduzeće koje će činiti vodovod sa kanalizacijom, groblje i rasveta, a ostali ostaju u JKP „Hammeum“ do pronalaska potencijalnog koncesionara. To su parking servis, čistoća, pijaca, mesne zajednice, stočni fond. Naravno, radnici koji će ući u novo preduzeće, biće u boljoj poziciji, jer će to biti žila kucavica grada, a za ostale sve će zavisi od budućeg koncesionara.

– Veliki je pritisak na vodovod, a zaposleni još uvek nemaju pojma gde ko ide. Plan je bio da se do 1. oktobra sve završi. Prave se tajni spiskovi, sa podobnim ljudima, jure se veze, cirkus živi – tvrdi nekadašnji direktor ovog preduzeća koji je još uvek zaposlen, Radoslav Milenković.

On dodaje da niko iz rukovodstva do sada nije javno izašao sa predlogom kako će da se obavi raspodela, niti zašto se kasni sa njom.

– Znate li da je za devet godina ovo preduzeće, od kako su ga, dakle, napravili naprednjaci, imalo čak 11 direktora. To je za Ginisa. Oni ne da ne znaju da posluju, nego su doveli najozbiljnije javno preduzeće do potpune propasti – dodaje Milenković koji je 12 godina bio direktor tadašnjeg vodovoda sve do smene 2012. 

Rok jeste bio do 1. oktobra, ali uz mogućnost, zbog procedure, odlaganja. U sadašnjem JKP „Hammeum“ je ukupno 274 radnika na neodređeno vreme, a formiranje novog preduzeća je predato u APR. Ipak, tvrde nadležni, procedura je malo duža. Ono što smo mi uspeli nezvanično da saznamo je da svi koji su i do sada bili vodoinstalateri, operateri i oni koji obavljaju fizičke poslove automatski prelaze u novo preduzeće. To je za sada najviše 80 radnika.

– Nema nikakvih tajnih spiskova. Nadzorni odbor JKP „Hammeum“ će na prvoj narednoj sednici doneti nacrt plana podele preduzeća, čiji je sastavni deo, deobni bilans i spisak zaposlenih koji će rad nastaviti kod novog poslodavca, a u skladu sa delatnostima koje ce obavljati novoformirano preduzeće. Nakon toga nacrt plana podele se daje Gradskom veću i gradskoj skupstini na saglasnost, a nakon dobijanja saglasnosti, donosi se plan podele i sa ostalom pratećom dokumentacijom podnosi APR, nakon čega se registruje i osniva novo preduzeće – kaže za naš portal v.d. direktora JKP „Hammeum“ Saša Stošić.

Sudbina prokupačkih javnih preduzeća, od kako je SNS na vlasti, pretvorila se u propalu igru, jer je pored JKP „Hammeum“ koji su formirali, pa ga sada gase, i Sportski centar Prokuplje, dva puta je za vreme ove vlasti menjan i na kraju je ušao u llikvidacioni proces, ali svi još uvek rade.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top