Vesti iz Srbije

Bela tehnika poskupela!

Bela tehnika koja od septembra bude stizala na naše tržište biće pet do deset odsto skuplja, saznaju „Novosti“ u trgovinskim lancima koji se bave prodajom ovih aparata. Veliki proizvođači su najavili nove cene za frižidere, šporete, mašine za sudove, za pranje i sušenje veša.

Ova njihova odluka posledica je uvećanih troškova distribucije i proizvodnje zbog poskupljenja sirovina koje se koriste u izradi ovih uređaja. Poskupljenje cena proizvoda u kojima se koriste čipovi utiče njihova nestašica na globalnom tržištu.

Od početka godine cena kućnih aparata na našem tržištu već je porasla za oko 10 procenata, jer su proizvođači dva-tri puta poskupljivali ove proizvode od tri do četiri odsto.

Više cene bele tehnike najavili su „Boš“, „Mijele“ i još neke robne marke koje u ponudi imaju premijum proizvode. „Voks“ će isto morati to da učini, jer im je drastično poskupela proizvodnja. „Gorenje“ i „Beko“, takođe, imaju potrebu da podignu cene, ali procenjuju da li bi to moglo da ih dovede u situaciju da izgube tržište. Najverovatnije će i njihovi proizvodi poskupeti.

Aparati ovih kompanija uglavnom stižu iz njihovih proizvodnih pogona u Kini, Turskoj i Evropi. Većina te robe na naše tržište dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svetu. Cena transporta, odnosno dopremanja u kontejnerima iz Kine je drastično uvećana, čak sedam do osam puta.

Mediji u svetu, takođe, beleže da bela tehnika poskupljuje od početka godine i da će se taj trend nastaviti. Proizvođači navode da su uvećani troškovi transporta i sirovina, kao i da postoji nestašica čipova na globalnom tržištu. Stručnjaci objašnjavaju da u njihovoj industrijskoj proizvodnji, posebno velikih kućnih aparata, udeo cene sirovina može biti veći od 70 odsto. Za njihovu izradu, pored ostalog, koriste se bakar, aluminijum, čelik i plastika.

Cene bele tehnike imaju veliki raspon u zavisnosti od kvaliteta uređaja i proizvođača. Kombinovani frižideri trenutno se kreću od 20.000 do milion dinara, a mašine za veš od 23.000 do 280.000. Šporeti koštaju od 22.000 do 93.000, dok za mašinu za pranje sudova treba izvojiti od 26.000 do 310.000.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top