Vesti iz Srbije

Beograd u užem izboru za „Zelenu prestonicu Evrope“!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je Beograd dobio status kandidata u okviru takmičenja za nagradu „Zelena prestonica Evrope 2023. godine“, čime je ušao u uži izbor sa još 15 evropskih gradova.

On je istakao da je bila njegova inicijativa da se Beograd po drugi put kandiduje za tu prestižnu nagradu, saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je za TV Kurir rekao da je „veliki novac“ potreban za realizovanje ekoloških projekata, ali da je uprkos tome važno „da smo deo ovog procesa takmičenja“ i da se na taj način podiže svest o značaju rešavanja ekoloških problema.

On je pojasnio da se u procesu kandidature prati 12 parametara kojima može da se procenjuje napredak i dodao da pobednik takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope“ dobija nagradu od 600.000 evra za projekte održivosti životne sredine i mogućnost za bolji pristup „zelenim fondovima“.

Radojičić je istakao značaj programa gašenja kotlarnica u javnim objektima koji se sprovodi u kontinuitetu od 1990. godine i dodao da je na početku bilo oko 1.300 kotlarnica na mazut, a da ih je sada 14.

Dodao je i da je grad ove godine izdvojio 14 miliona dinara kako bi bile ugašene još tri kotlarnice u osnovnim školama i priključene na sistem daljinskog grejanja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top