Vesti iz Srbije

Beogradski univerzitet ima novog rektora!

Beogradski univerzitet dobio je juče novog rektora – Ivanku Popović nasledio je Vladan Đokić, dosadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta. Uprkos nizu zanimljivih biografskih podataka, javnost se nekako najviše zainteresovala za ulogu koju je Đokić imao u izradi „Beograda na vodi“. Nije ni čudo – omiljeni projekat vlasti izaziva kontroverze od nastanka.

A šta je zapravo uloga novog rektora u „projektu decenije“?

Kako je pisao BIRN, 2014. godine imenovan je za člana radne grupe za stručnu kontrolu Nacrta prostornog plana područja posebne namene uređenja priobalja grada Beograda – za projekat Beograd na vodi.

Šta je bila svrha tog stručnog tela? Ono je formirano kako bi detaljno regulisalo, uklopilo masivni – finansijski i gabaritima – projekat u urbanu celinu centra prestonice. Predloženi Nacrt prostornog plana dat je na javni uvid u septembru 2014. godine, a stručna i politička javnost pozivale su na njegovo odbacivanje jer se, kako se navodilo, protiv javnom interesu i svesno nudi loša rešenja.

Đokić jeste učestvovao u izradi plana, ali, što je naročito interesantno, nije prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno da “plan može da ide u dalju proceduru”, čime je omogućen početak izgradnje spornog kvarta na obali Save. Razlog? „Sprečenost“, kako je objasnio.

U biografiji novog rektora stoji da je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988) magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998).

Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top