Vesti iz Srbije

Blokiran put u Prokuplju!

Zbog toga što kamioni privatnika koji prevoze rizlu prolaze regionalnim putem Prokuplje Žitni Potok, koji je i veza između Topličkog i Jablaničkog okruga, danas su meštani sela oko puta na sat vremena blokirali ovu saobraćajnicu. Oni kažu da je ovo njihov apel da se spreči dalje urušavanje i uništavanje tek rekonstruisanog puta. Rešeni da istraju, pokrenuli su i peticiju, a za prvih sat vremena nju je potpisalo oko stotinak meštana 22 sela.

  • Jedva je posle petnaest godina put skoro u potpunosti rekonstruisan, ali ima tri klizišta, koja ozbiljno ugrožavaju živote, a sada je problem posebno veliki zbog kamiona koji prolaze. Ta klizišta su i opasnost za vozače kamiona, a ako zbog težine dođe do još goreg stanja, niko neće moći da prođe – kaže Mina Bjelica iz Jovinih Livada.

On podseća da je i autobuski saobraćaj godinama unazad obustavljen baš zbog težine, pa je nelogično da se dozvoljava kamionima sa preko 50 tona da njime prolaze.

  • Mi na posao idemo taksijem, ili svojim kolima, jer autobus ne saobraća. Poslednje dve godine od kako je rekonstruisan put, mnogi su se vratili u ova sela koja gravitiraju oko njega, čak i porodice sa malom decom. Zato nećemo dozvoliti kamionima da nam ga upropaste – objašnjava Ivanka Mladenović iz Jovinih Livada.

Meštani ovih sela rešeni su da čuvaju put. Zato su se obratii nadležnom preduzeću „Srbija putevi“ i lokalnoj samoupravi, a obavešten je i republički saobraćajni inspektor.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je lokalna samouprava nemoćna, jer je put u nadležnosti države, a da ključnu ulogu sada ima republički saobraćajni inspektor.

  • Na njemu je da iznađe neko rešenje. Mi ćemo saslušati predstavnike, ali nemamo nadležnost – naglasio je gradonačelnik Aranđelović.

Potez od Prokuplja do Žitnog Potoka je sve naseljeniji, a dosta je i zasada pod malinom. Svi koji gravitiraju oko ovog puta rešeni su da istraju u nameri da ga zaštite.

Istovremeno ovo je jedini put ka Vidojevici na kojoj se nalazi najveći teleskop u Srbiji i naučna stanica beogradske Opservatorije iz koje se obavljaju sva istraživanja neba.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top