Vesti iz Srbije

Bolnice ne preuzimaju odgovornost za probleme na porođaju!

I pored sve češćih javnih žalbi trudnica i porodilja na akušersko nasilje, neadekvatnu medicinsku negu i probleme na porođaju, u čemu Srbija prednjači u regionu, u državnim zdrastvenim ustanovama u našoj zemlji uglavnom negiraju da bilo kakav problem postoji.

Problemi i komplikacije na porođaju izazvani nesavesnom medicinskom negom i žalbe trudnica i porodilja na loš tretman od strane medicinog osoblja našli su se u 523 slučaja koji su prijavljeni BIRN-u putem upitnika o iskustvima porođaja u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji.

Više od polovine ovih žalbi dolazi iz Srbije – tačnije 58,1 odsto prijavljenih slučajeva odnosi se na neku od državnih akušerskih klinika u Srbiji. Najviše ovih prijava odnosi se na Beograd, gde je bio 131 slučaj. Od toga najveći procenat odnosi se na Ginekološko-akušersku kliniku „Narodni front“ – odakle smo dobili 68 prijava, a trudnice i porodilje žalile su se i na tretman u GAK „Višegradska“ – klinici za koju su stigle 33 prijave. Slična je situacija i u Nišu – na klinički centar „Niš“ žalilo se 30 trudnica i porodilja koje su popunile ovaj upitnik.

Ipak, predstavnici ovih zdravstvenih ustanova od predočenih optužbi i žalbi pacijentkinja brane se najčešće ćutanjem, zatim negiranjem da bilo kakav problem postoji ili se eventualno pozivaju na to da svi pacijenti potpisuju „saglasnost“ za davanjem medicinske nege.

U potrazi za odgovorima na žalbe čitateljki, kontaktirali smo ustanove za koje smo dobili najveći broj prijava problema na porođaju – GAK „Narodni front“, „Višegradska“, porodilište u KBC „Zvezdara“, „Zemun“, „Dr Dragiša Mišović“, kao i Klinički centar u Nišu, porodilišta u Užicu i Vranju, ali dobili smo odgovore iz samo tri od osam ustanova – iz GAK „Narodni front“, KBC „Zemun“ i bolnice u Vranju.

Iz GAK „Narodni front“ – klinke za koju smo dobili najviše prijavljenih slučajeva akušerskog nasilja – 68 slučajeva, odgovorili su da je ta klinika otvorena da stručno odgovori na sva pojedinačna pitanja porodilja koje su nama dostavile žalbu u vezi sa boravkom u porodilištu GAK „Narodni front“, i istakli da su oni ponosni što se broj prigovora koji dobijaju od pacijentkinja značajno smanjio u protekle tri godine.

– U prethodnih sedam godina evidentirano je ukupno 38 prigovora, od toga u prve četiri godine (period od 2013-2017) evidentirano je 26 prigovora pacijentkinja, a u poslednje tri godine (period od kraja 2017. i početka 2018. godine, pa do kraja 2020. godine) evidentirano je ukupno 12 prigovora pacijentkinja. Izuzetno smo ponosni ovim brojevima jer pokazuju na visok nivo u pružanju zdravstvene zaštite, što je rezultiralo više nego duplo manjim brojem nezadovoljnih pacijenata. Napominjemo da su među prigovorima bili prigovori i ginekoloških i akušerskih pacijenata. Smatramo da su prigovori svih pacijenata podjednako važni i ne dajemo prednost ni jednoj pojedinačnoj gupaciji, već ih sve sa posebnom pažnjom razmatramo i rešavamo, naveli su iz GAK „Narodni front“.

U pisanom odgovoru ove klinike stoji i da je zbog prigovora pacijentkinja, u poslednjih pet godina sproveden 31 nadzor nad stručnim radom medicinskih timova Klinike.

– To govori u prilog tome da se rad medicinskih timova redovno proverava pre svega zato što na Kliniku dolaze pacijenti sa veoma složenim stanjima čije lečenje zahteva visok nivo stručnih znanja i veština. Kao i kada su u pitanju prigovori, Klinika ne smatra da je potrebno izdvajati nadzore po kategorijama ginekoloških i akušerskih pacijenata, jer je svaki pacijent važan. U slučajevima kada su uočeni nedostaci, izrečene su korektivne mere sa ciljem da se nedostaci otklone, jer Klinika kontinuirano ulaže napore da se postigne visok nivo kvaliteta i stručnog rada u najvišem interesu pacijenata, stoji u odgovoru iz ove ustanove.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top