Vesti iz Srbije

Borislav Borović: „Vesić bez kontrole troši pare!“

Narodna stranka saopštila je danas da gradski čelnici Beograda Zoran Radojičić i Goran Vesić raspolažu sa 40 milijardi dinara, odnosno 340 miliona evra, što je gotovo trećina gradskog budzeta, koje bez polaganja računa mogu da potroše na zapošljavanje partijskih kadrova SNS-a bez konkursa i na kupovine mimo Zakona o javnim nabavkama.

„Standard građana je ozbiljno ugrožen i povećanjem cena komunalnih usluga, povećanjem poreza na imovinu i raznih parafiskalnih nameta, a vlast bezobzirno troši novac Beograđana na zapošljavanje partijskih kadrova i netransparentne nabavke“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd, ekonomista Borislav Borović.

Borović je objasnio da je u gradskom budzetu planirano neverovatnih 340 miliona evra za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge, koje su tipičan primer diskrecionog prava nalogodavaca budzeta da raspolažu tim novcem na potpuno netransparentan način i bez obaveze obrazloženja o načinu i kriterijumima trošenja“.  

„Po istom modelu čereče se i budzeti svih beogradskih opština. Tako je nedavno uhapšeni predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić diskreciono raspolagao sa 111,73 miliona dinara za usluge po ugovoru i sa 37 miliona za specijalizovane ugovore“, dodao je Borović.

Borović je naveo da su 2020. godine sve beogradske opštine, ne računajući Sopot za koji nema podataka, za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge potrošile čak dve milijarde dinara.  

„U budzetu Grada Beograda za 2021. godinu i u dva rebalansa je došlo je do šizofrene promene prioriteta budzetskih rashoda, pa se na uštrb investicija, investicionog održavanja, modernizacije uprave i socijalne pomoći najugroženijim sugrađanima, nenormalno povećavaju troškovi za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge bez ikakve kontrole i uz izbegavanja zakona, što je skandal bez presedana“; dodao je Borović.

Borović je podsetio da već postoji budzetska rezerva za troškove koji se ne mogu precizno unapred predvideti, i dodao da se zato ti troškovi moraju svesti na minimum i na izuzetke uz bolje planiranje budzeta.  

“U suprotnom, njihovo povećanje je grubo urušavanje budzetskog sistema, a upravo farsične varijante zloupotrebe ovog principa dobijaju svoj krešendo u budzetima grada i opština, gde je progresivni rast ovih troškova osnova za ozbiljnu sumnju da je reč o koruptivnim radnjama u trošenju novca poreskih obveznika“, zaključio je Borović.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top