Vesti iz Srbije

Branko Klanšček je novi predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije!

Prema pisanju medija, Branko Klanšček je novi predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije. Imenovanjem Klanščeka, kako su upozorili iz dela opozicionih stranaka, vlast u Srbiji je podrila napore da se politička kriza u zemlji reši dijalogom.

– Nismo sigurni šta su Klanščekove kvalifikacije za UO RTS, osim da je napustio opoziciju. Kao bivši clan Dosta je bilo fotografisan je na sastancima SNS i konstantno je prisutan u režimskim medijima gde napada opoziciju glumeći “nezavisnog analitičara” – navedeno je u zajedničkom saopštenju Dragana Đilasa (SSP), Zorana Lutovca (DS), Pavla Grbovića (PSG), Dobrice Veselinovića (NDBG), Nebojše Zelenovića (ZZS) i Janka Veselinovića (PZP).

A evo i čime je Klanšček i zaslužio čelno mesto u UO RTS:

Klanšek je po zanimanju producent. Ranije je bio u stranci Dosta je bilo kod Saše Radulovića, ali je 2016. godine napustio ovu stranku nakon nesuglasica sa Radulovićem i približio se Aleksandru Vučiću.

Nakon imenovanja Klanščeka, postalo je očigledno da Vučić nema nameru da oslobodi Javni servis za opoziciju i bilo kakvu kritičku misao. 

U radnoj biografiji, koju su kao predlagači podneli glumac Svetislav Goncić i LGBT aktivista Predrag Azdejković, bliski režimu Aleksandra Vučića, navodi se da „ima srednju stručnu spremu“ i da je po zanimanju producent.

– Još devedesetih je ušao u svet televizije, gde je baš na RTS-u, bio angažovan kao asistent režije u dramskom programu, gde je sarađivao sa urednicama Bojanom Andrić i Mirom Otašević. Branislav Klanšček je od 2000. godine do 2012. bio zaposlen u Italijanskom institutu za kulturu, gde je radio na poslovima organizacije i realizacije mnogih kulturnih događaja, izložbi, koncerta koje je Italijanski institut za kulturu predstavljao beogradskoj i srpskoj publici. Direktno je učestvovao u organizaciji Festivala italijanskog filma koji je Italijanski institut za kulturu tradicionalno organizovao sa Jugoslovenskom kinotekom – navode Goncić i Azdejković.

Ističe se da je bio organizator više gostovanja Milanske skale u Beogradu.

– Takođe, Klanšček je organizovao učešće Italijanskog instituta za kulturu na Sajmu knjiga na kojem su predstavljene brojne knjige italijanskih autora domaćoj čitalačkoj lublici. Kao moderator učestvovao je na mnogim tribinama na kojima su gostovalі savremeni italijanski autori. Kao službenik Italijanskog instituta za kulturu bio je predsedavajući Evropske mreže kulturnih centara (EUNIC) u Beogradu 2009. godine – piše u biografiji.

Napominje da je od 2012. zaposlen u producentskoj kući „Proart netvork d.o.o“, „gde i danas radu kao producent, gde je realizovao brojne koncerte domaćih i stranih izvođača“.

– Kao autor pesama učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima kao što su Festival u Vrnjačkoj Banji, Zagrebački festival, festival Sunčane skale, Melodije hrvatskog Jadrana, Splitski festival i drugi. Klanšček je i član SOKOJ -a, kao i kolumnista dnevnog lista Danas. Klanšček govori italijanski, engleski i francuski jezik – obrazložili su predlagači.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top