Vesti iz sveta

Brnabić: „Kompanije odlaze zbog rasta ekonomije“

„Kompanije kao što je Geox ne mogu da isprate to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i što je u planu da minimalac bude 35.000 dinara“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić komentarišući odlazak ove kompanije iz Vranja.

Ona je rekla da zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

– Nemam ništa novo da kažem osim onoga što sam rekla i pre sedam dana, to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije – rekla je Brnabić povodom i zvanične informacije da Geox ide u likvidaciju.

Dodala je da vlast nikad nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali je nezaposlenost bila veća od 25 odsto i „morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate“.

Brnabić je istakla da su loše ispregovarani delovi sporazuma oko subvencija i podsticaja tada, navodeći da je to promenjeno 2014. godine kada je Vladu Srbije vodio Aleksandar Vučić. Kako je rekla, od tada se subvencije daju i domaćim i stranim investitorima samo ako je nivo plata 20 odsto iznad minimalca.

– Mi smo danas mnogo kredibilnija destinacija za investitore, doći će. Ti ljudi su prošli obuku, imaju neko iskustvo i drugačije je sada. Uverena sam da će u najkraćem roku naći posao – dodala je Brnabić o radnicima Geoxa.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top