Vesti iz Srbije

Budžet u prvih pet meseci minus 100 milijardi!

Za prvih pet meseci ove godine u republičkom budžetu je ostvaren deficit od 99,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Prihodi su iznosili 533,8 milijardi dinara, a rashodi 633,6 milijardi dinara.

Samo u maju ostvaren je deficit od 59,5 milijardi dinara, što je i dalje duplo manji deficit nego što je bio u maju prošle godine.

Poreski prihodi iznosili su 92,9 milijardi dinara, a najveći deo odnosi se na uplatu PDV (47,5 milijardi dinara) i akciza (23,3 milijardi dinara), piše Nova ekonomija.

Rashodi u maju iznosili su 166 milijardi dinara. Najveći troškovi odnosili su se na subvencije (27,7 milijardi dinara) i ostale tekuće rashode (25,2 milijardi dinara), a u obe kategorije uključena je direktna pomoć privredi i građanima u okviru paketa mera za borbu protiv efekata pandemije.

Na nivou opšte države od januara do maja ove godine ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 66,1 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit (bez troškova kamata) 4,8 milijardi dinara.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fisklani deficit u iznosu od 120,1 milijardi dinara.


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top