Vesti iz Srbije

Čak i hleb poskupeo!

Začetnici metode vladavine „Panem et circenses“ – hleba i igara, koji su shvatili da senzacijom i besplatnim hlebom mogu da dobiju pažnju stanovništva, a da zanemare sve što je narodu od suštinskog značaja, nisu mogli ni da pretpostave da će jednog dana, jedan Aleksandar Vučić ovu metodu primenjivati u praksi bolje nego oni sami.

Srbija nema Koloseum za igre gladijatora, a i šta će joj… Režim je čitavu zemlju pretvorio u poprište sukoba, podela i obračuna. Skupe igre su dobro organizovane već skoro čitavu deceniju, ali hajde da vidimo šta je sa hlebom?

Da nije besplatan dok Vučićeve igre traju, svedoči podatak da je vlast, konkretno ministarstvo poljoprivrede, našlo strašan način da zaradi na muci paora. Otkupna cena žita u prošloj sezoni je u početku bila 15 dinara po kilogramu. Osim što je nedopustivo niska, na šta smo ukazivali više puta, govoreći da mora iznositi bar 22 dinara po kilogramu, takođe je potpuni skandal što to nije garantovana već „ad hok“ cena, jer, da podsetim u Srbiji ni za jedan poljoprivredni proizvod ne postoje garantovane otkupne cene. U kasnijem procesu, kada su paori već prodali svoje žito, država je podigla cenu i time zajedno sa monopolistima koje štiti višestruko zaradila.

Direktna posledica ovako sumanutog i nestručnog vođenja agrarne politike svakako je i povećana cena hleba, za čiju veknu građani ovih dana moraju da izdvoje čak 10 dinara više! Šta god oni navodili kao razlog za ovo poskupljenje, samo je loš pokušaj pravdanja nove pljačke celog naroda. Hleb ne sme poskupljivati i za to nijedno opravdanje ne postoji.

Nakon decenije svoje vladavine, Aleksandar Vučić je od ove zemlje, koja je nekada bila prepoznatljiv i važan poljoprivredni proizvođač u regionu, ali i Evropi, napravio propalu zemlju pustih sela i siromašnih seljaka. Od nacije koja je sa ponosom gledala u svoja žitna polja, pašnjake i livade, pune štale i kokošinjce, pretvorio nas je u ljude koji hleb više ne kupuju na veknu, nego na parče i to je samo po sebi dovoljan razlog da ga ovaj narod kazni, time što će mu jasno reći „Ne“ na sledećim izborima.

Poljoprivredi moramo vratiti ono mesto koje je imala. Otkupne cene moraju biti garantovane. Subvencije moraju biti prilagođene potrebama poljoprivrednika. Sela moramo da oživimo, a Srbija nikada više ne sme biti zemlja u kojoj će se hleb prodavati na parče.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top