Vesti iz Srbije

Cena PCR testa smanjena za turiste, dok za građane Srbije ostaje 9.000 dinara!

Cena PCR testiranja smanjena je za strane državljane na 9.000 dinara kako bi se pospešio turizam, ali za građane Srbije ona je ostala ista. Ova odluka razbesnela je javnost koja postavlja pitanje – zašto se cena testa ne smanji i za naše državljane?

Danas je doneta odluka da se cena PCR testiranja u Srbiji izjednači, te će test od sada 9.000 plaćati i naši građani i stranci. Ovo je učinjeno u znak podrške turizmu, rekao je nakon sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon. 

Strane državljane je PCR test do sada koštao 18.000, što jeste ogromna suma, ali postavlja se pitanje nije li cena od 9.000 prevelika za građane Srbije. Ako uporedimo životne standarde u inostranstvu i Srbiji, jasno je da ovo izjednačavanje cene nema logike.

Građane je mahom razbesnelo to što Krizni štab i Vlada prilikom ove odluke nisu uzeli u razmatranje potrošačke džepove svojih građana. Tako za letovanje u Grčkoj jedna prosečna porodica mora da izdvoji oko 72.000 dinara za PCR testove na granici, što je i novac za koji se može letovati u inostranstvu.

– Šokantno je obrazloženje da se cena za strance snižava radi podsticanja turizma, a Vladu ne zanimaju građani Srbije koji žele da odu na letovanje, a ne mogu da za četvoročlanu porodicu izdvoje astronomskih 36.000 dinara samo za PCR testove – naveli su danas iz Stranke slobode i pravde i uputili zahtev da se cena testa smanji na 4.500 dinara.

I ne radi se samo o putovanjima na koja se građani Srbije mogu odlučiti, nego i na one situacije kada PCR test moraju da urade iz zdravstvenih razloga. Da li će nadležni manje misliti na turizam, a više na svoje građane i smanjiti cenu testova, ostaje da vidimo.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top