Vesti iz Srbije

Cena ulja skače preko 200 dinara!

Suncokret ovih dana prodaju po rekordnim cenama od 470 do 473 evra po toni! To je za 56 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za suncokretom na Produktnoj berzi Novi Sad veći je nego što postoji ponuda, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni. To je nešto više od realizovane vrednosti.

Prema rečima Miloša Janjića, direktora Produktne berze Novi Sad, sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne može se mnogo prognozirati kako će se kretati dalje. Svakako, veća je šansa da će da raste, nego da pada.

– Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji. Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu – rekao je Janjić.

Suncokretovo ulje, na tržištu maloprodaje u Srbiji, kreće se u rasponu od 135, koliko košta litar privatnih robnih marki, do maksimalnih 190 dinara za najpoznatije brendove.

– Po tom kriterijumu, Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 21 do 220. U Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar – izjavio je Uroš Kandić državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

Kako je ispričao Kandić, u narednom periodu tržišno će se formirati cena na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja. U tom pogledu za Srbiju je posebno referentno kretanje u crnomorskom regionu.

– U crnogorskom regionu trenutno se trguje sirovim suncokretovim uljem na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni, što je povoljnije u odnosu na prvu polovinu godine kada se ulje prodavalo i po 1.600 dolara po toni – govori Kandić.

– Ističemo da se aktuelne transakcije formiraju na osnovu cene suncokreta starog roda. U tom smislu, u ovom trenutku je od najvećeg značaja podatak da je trenutna cena suncokreta novog roda na Produktnoj berzi u Novom Sadu 55 dinara po kilogramu bez PDV.

Poređenja radi, prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret se otkupljivao za 36 dinara bez PDV.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top