Vesti iz Srbije

Članovi upravnog odbora RTS-a i RTV-a se hitno moraju imenovati!

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) zatražili su od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da hitno imenuje članove upravnih odbora RTS i Radio televizije Vojvodine (RTV), navodeći da se odlaganjem izbora novih članova „narušava integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa“.

Iz udruženja su ocenili da je takvim postupanjem REM „stvoren presedan koji jasno stavlja do znanja da Upravni odbor javnog medijskog servisa, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan“.

„Odugovlačenjem postupka izbora članova upravnih odbora RTS i RTV šalje se poruka da javni servisi mogu da funkcionišu bez upravnih odbora, čime se obesmišljava izbor novih članova ovog tela“, stoji u saopštenju.

UNS je podsetio da je u aprilu istekao petogodišnji mandat po šest članova upravnih odbora RTS i RTV, a da Savet REM zbog nedostatka kvoruma na prethodne dve sednice nije izabrao nove članove, iako je od raspisivanja konkursa prošlo skoro osam meseci.

„Podsećamo da je REM još u septembru prošle godine raspisao konkurs za članove upravnih odbora RTS i RTV, da bi u novembru objavio listu predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Za članove oba upravna odbora predloženo je ukupno 62 kandidata, a nadležnost članova Saveta REM je da izaberu njih 12“, stoji u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top