Vesti iz Srbije

Ćuta: Onaj ko voli svoju zemlju i svoje ljude, ovo nikad ne bi uradio!

Premijerki Ani Brnabić istekao je rok da do 1. maja odgovori na zahteve aktivista sa „ekološkog ustanka“ 10 aprila, pa oni „uzvraćaju udarac“. Okupili su se na brdu Rađevica kod Aleksandrovca, kod kamenoloma, gde su posadili borove na mestu gde je minirana borova šuma. Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da ono što je na tom mestu država uradila ne može da se sakrije niti da se ispinuje. „Opština i država da se opamete za sva vremena. Onaj ko voli svoju zemlju i svoje ljude, ovo nikad ne bi uradio“, naveo je i dodao da država mora momentalno „da prestane sa zločinom i da počne da sprovodi zakon“ kad je u pitanju ekologija ili će u suprotnom imati opštu pobunu.

  • Ovde gde se nalazimo je ono što Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i Irena Vujović nazivaju „ekološki procvat“. Nalazimo se na mestu gde su ljudima minirali borovu šumu i malinjake, a tu su blizu i vinogradi. To ono što nam ne rade ni Kinezi, ni Rio Tinto, ni strane velike kompanije i investitori. To nam radi ova država koja je u „dilu“ sa nekim investitorima koji nikako da se pojave – rekao je Jovanović.

On je naveo da je današnji protest bio „poslednja opomena“ opštinskim vlastima „da ovo pod hitno brišu iz prostornog plana“, navodeći da se tu vrše istražne radnje. Jovanović ističe da su zato kuće napukle ljudima od detonacije i da se radi o zločinu nad prirodom koji mora da se prekine.

To je samo jedno od 100 mesta u Srbiji gde se ovo radi ljudima. Zbog čega? Da bi neko sebi omogućio velike pare, protiv svih zakona, a naročito protiv zakona prirode. Nastavićemo da se okupljamo na ovakvim mestima – rekao je sagovornik N1.

Jovanović navodi i da će se sledeći put okupiti ispred opštine Aleksandrovac, da „vide predsednika opštine i one koji su ovo sve dozvolili“, poručujući da ukoliko nemaju od čega da se kriju, nek izađu pred narod, a ukoliko ne izađu – da će im narod doći.

Uslov da se razgovara sa premijerkom je, navodi, da novinari budu porisutni, da uživo prenose, pa da „narod vidi ko je radio po zakonu“, da se otvore svi projekti. Dodao je da je ministarka Zorana Mihajlović „sada postala veliki ekolog“, pa izjavljuje da je kršenje zakona sve ono što je povezano sa MHE. „E, pa ako je kršenje zakona, hajmo lepo, kao u svetu, da se te reke vrate u korita, dakle rušenjem“, dodao je.

Jovanović kaže da iza Mihajlovićeve i Brnabićeve stoje „dela“, a to su, kako je rekao, „mrtva priroda, mrtve reke, kamenolomi, sumporna kiselina“.

  • I to je ona budućnost koji oni nama serviraju. Ekologija je ono što će ih skloniti sa vlasti za sva vremena, jer ovo što su uradili – za ovo će debelo neko morati da odgovara“, zaključio je Jovanović.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top