Vesti iz Srbije

Deca naterana da pešače kilometrima da ne bi gasili odeljenja!

U selima između Kuršumlije i Lukovske banje deca su prinuđena da idu u isturena odeljenja Osnovne škole „Miloje Zakić“ iako su ona dalja po kilometraži od matične škole. Tako da je trenutno šest đaka koji zajedno sa nastavnicima i učiteljima putuju do tih isturenih odeljenja i prelaze ogromnu kilometražu do škola. Među njima je i dete koje radi po IOP .

Najupečatljiviji primer je dečak iz sela Dankovići, koje je od Kuršumlije udaljeno svega tri kilometara, a koji već četiri godine putuje u školu u Lukovskoj banji udaljenoj 33 kilometra od njegove kuće u jednom pravcu i jedini je učenik osmog razreda. Svi njegovi vršnjaci idu u matičnu školu u Kuršumliji. Zanimljivo je da je prvo selo kada se iz Kuršumlije krene ka Lukovskoj banji baš selo Dankovići.

  • Kada smo se doselili iz Beograda, direktorka škole Radica Jović nam je rekla da mora da ide tamo, jer ne postoji prevoz iz Dankovića do Kuršumlije. Tako je ostalo i za par dana završava – potvrdila nam je majka dečaka Milica T.

Slično je i sa ostalim učenicima. Pre dve godine postojala je škola u selu Žuč, gde je krenula i devojčica iz Selove, ali su je prebacili u Merćez, a ostala su još dve godine nastavila u školi u selu Žuč. Pre dve godine ta škola je zatvorena. I tako je prvak umesto da ide u školu koja je najviše kilometar od njene kuće, putovala i putuje i dalje 15 kilometara u jednom pravcu do odeljenja u Merćezu.

  • Moje dete, evo, završava četvrti razred i ide u odeljenje koje je u selu Merćez, jer je u selu Žuč ugašena škola. Tamo je sama i svakoga dana sa učiteljem putuje. Više ne želi da ide tamo, želi da bude sa ostalom decom. Već sam bila na razgovoru kod direktorke i treba da odem opet ovih dana. Ako ne nađemo rešenje, obratiću se nadležnom ministarstvu – jada nam se majka devojčice Zdravka R.

Tako je i sa onim učenicima koji iz Selove putuju preko sela Žuč, do Lukovske banje čak 26 kilometara u jednom pravcu, a Kuršumlija i matična škola su im na 10 kilometara.

  • Radi se o drastičnom kršenju dečjih, odnosno učeničkih prava od strane uprave škole i direktorke R.J. Odluka o ovakvom razmeštanju učenika sa opterećenjem i bespotrebnim putovanjem od 70, 60, 50 kilometara u oba traje u kontinuitetu više godina i predstavlja, po mom mišljenju, nezakonito, nehumano i ponižavajuće postupanje, zanemarivanje i izloženost dece opasnosti po zdravlje i duševni razvoj – kaže dr Suzana Stajković, koja je potpredsednica kuršumlijskog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njenom mišljenju, motiv je čuvanje radnih mesta i politička namirenja, jer kako kaže, direktorka pripada vladajućoj SNS opciji i zadatak zapošljavanja članova je na prvom mestu, makar je to preko leđa nejači od sedam, 10, 12 godina.

  • Nečuvena je bezobzirnost i neljudskost koju direktorka, koja je po profesiji učiteljica, pokazala prema deci, kao i psihološko-pedagoška služba u školi. Postavlja se pitanje i krivične odgovornosti, kao i pitanje licence za rad odgovornih. Oni koji rade protiv interesa dece nemaju po mome mišljenju šta da traže u prosvetnom sistemu Srbije – zaključila je dr Stajković.

Ona je pozvala nadležno Ministarstvo prosvete i ministra da hitno reaguju i stave se na stranu dece i da se odmah prekine sa maltretiranjem dece i obezbedi dalji nesmetan pristup normalnim i jednakim uslovima obrazovanja kako bi se omogućilo pravo da individualno i kolektivno razvijaju svoje ličnosti.

Probali smo da dobijemo komeentar od direktorke škole Radice Jović, ali ona nije odgovarala na naše pozive, niti na SMS poruke.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top