Vesti iz Srbije

Do oktobra 2023 imaćemo autoput Ruma-Šabac, a do oktobra 2024 do Loznice

ŠABAC – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na novom mostu preko Save kod sela Mačvanski Pričinović, budućeg autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima azerbejdžanske kompanije Azvirt zatražio da se ubrzaju radovi, a posebno na trasi autoputa.

Predsednik je dobio obećanje od izvođača da će autoput od Rume do Šapca biti završen do kraja septembra ili pocetka oktobra 2023. godine, a brza saobraćajnica od Šapca do Loznice do kraja oktobra 2024. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon razgovora sa izvođačima, da će autoput Ruma Šabac biti završen za dve i po godine i da će se onda od Beograda do Šapca stizati za manje od 40 minuta.

Predsednik je naglasio da će do kraja 2025. godine Srbija dobiti potpuno „novi krvotok“.

On je istakao da je azerbejdžanska kompanija Azvirt skratila rokove, pošto je trebalo da ceo projekt bude gotov do kraja 2025. godine, tako da će autoput Ruma – Šabac biti gotova do oktobra 2023. godine, a do Loznice do oktobra 2024.

Kazao je da Azvirt ide dosta ispred plana kada je reč o izgradnji velelepnog mosta na Savi koji će biti dug oko 1,5 kilometara.

Istakao je i da je država već platila izvođaču oko 40 miliona evra i to bez zaduživanja i dodao da će do kraja 2025. biti rešeni problemi sa kanalizacijom u velik om broju opština i gradova, a biti i izgrađena fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, dodao je Vučić.

Kaže da će se radi dalje i na gasifikaciji za fabrike i domaćinstva.

Čitava saobraćajnica od Rume do Loznice biće duga 77 kilometara, i imaće veliki značaj za razvoj privrede ovoj dela Srbije.

Ugovorena cena radova je 467,5 miliona evra , a radove izvodi azerbejdžanska kompanija Azvirt sa domaćim podizvođačima.

Antić je tokom posete gradilištu u februaru ove godine izjavio da će do kraja marta biti završene svi neophodne pripreme kako bi izvođač mogao da bude uveden u trasu budućeg puta od Rume ka Šapcu.

Azvirt je na izlasku iz Hrtkovaca već izgradio kamp za smeštaj radnika koji će raditi na ovoj deonici budućeg autoputa.

Na ovu saobraćajnicu nadovezivaće se autoput od Novog Sada preko Fruške Gore do Rume dug 45,4 klilometra, tako da će najveći grad u Vojvodini imati najbržu drumnsku vezu sa zapdnom Srbijom i Republikom Srpskom, odnosno Bosnom i Hercegovinom.

Pravac Ruma – Šabac – Loznica od 77 km će zajedno sa Fruškogorskim koridorom biti nova saobraćajnica od ukupno 122,4 km nove saobracajnice.

Novim koridorom od Beograda do Šapca će se stizati za najviše 40 minuta, a do Loznice za sat i 15 minuta.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top