Vesti iz Srbije

Dok se umetnici proteruju, Belivuku bliske firme bivaju plaćene!

„Srbija ovaj međunarodni dan kulture dočekuje sa Parlamentom u kome se umetnici vređaju i proteruju iz naše zemlje. U Srbiji se iz budžeta se za kulturu izdvaja samo 0,8 procenata ukupnog republičkog budžeta. U Srbiji prosečna zarada zaposlenih u kulturi iznosi pedeset i pet hiljada dinara. U Srbiji Ministarstvo za kulturu našim novcem plaća firme bliske kriminalnom klanu Velje Nevolje da obezbeđuju muzeje iz kojih nestaju vredni umetnički predmeti“, navodi se u saopštenju Odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

U otvorenom pismu SSP, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„U Srbiji Kalemegdan kao deo kulturno istorijskog nasleđa od urušavanja i uništenja zbog besmislenih projekata Vučićevog režima moraju da brane građani, nevladine organizacije i sudovi.

U Srbiji više od 30 hiljada ljudi svakoga dana stvara dela u kojima uživamo mi i u kojima će uživati generacije posle nas. Ovo je njihov dan.

Umesto čestitke, Stranka slobode i pravde svim ljudima koji se bave kulturom garantuje da će, izdvajanja za kulturu iz budžeta, odmah po smeni ovog režima povećati najmanje na dva odsto, obezbediti stipendije za najtalentovanije mlade umetnike, kao i siguran dohodak za samostalne umetnike i stvaraoce. Garantujemo obnovu i revitalizaciju kulturnog nasleđa, kao i obnovu i oživljavanje infrastrukture domova kulture širom Srbije“, zaključuje se u saopštenju Odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top