Vesti iz Srbije

Dumanović na saslušanju zbog izjava o BIA-i!

Bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP Srbije Milan Dumanović saslušan je u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela BIA. On je rekao da je to jedan od prvih slučajeva da je Bezbednosno-informativna agencija podnela jednu takvu vrstu tužbe. Dumanović smatra da je cilj svega toga da se zastraše svi ljudi koji žele da ukažu na određene radnje koje se dešavaju u državnim institucijama.

Takođe je poručio da BIA kroz svoju istoriju nije institucija koja je gradila integritet i ugled, kao i da njegovi navodi ne narušavaju taj autoritet među građanioma Srbije. On je takođe ponovio da stoji iza svake reči koju je rekao u „Utisku nedelje“, i da je njima „pogodio u srž“ – javlja reporter N1.

Dumanović je rekao i da je BIA umešana u slučaj „Jovanjica“, i nazvao je „najveća narko farma u Evropi“. Odbio je da otkrije imena operativaca BIA-e koji su bili direktno umešani u ovu aferu, „zbog toga što bi na taj način te ljude doveo u opasnost“.

  • Dao sam izjavu gde govorim o tome da su moji navodi apsolutno istiniti. Povezao sam ih sa aferom „Jovanjica“, odnosno da su na najvećoj narko farmi u Evropi radili pripadnici Bezbednosno informativne agencije.To je bio njihov radni zadatak i oni su tamo poslati kao radnici BIA-e, a da je zvanično vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija član SNS – istakao je Dumanović i dodao:
  • Takođe sam rekao da velika panika nije izazvana, već da je izazivaju predstavnici državnih organa… Negirao sam pred tužilaštvom da postoji integritet BIA-e i istakao da to što oni misle apsolutno nije tačno. Izveštaj Evropske komisije za bezbednost govori kako agencija radi, zašto se ne otvaraju poglavlja u pregovorima sa EU, i kakva je bezbednosna situacija u državi.

Njegov advokat Božo Prelević je rekao da je Dumanović iskoristio svoje pravo, da je izneo svoj stav i mišljenje o ovom slučaju. Poželeo je sreću u istrazi tužilaštvu i policiji oko afere „Jovanjica“.

  • Ovo je klasična inverzija. Ovde odgovaraju oni koji govore da posao BIA-a nije da čuva najveću narko farmu u Evropi – kazao je Prelević.

Inače, zbog ove krivične prijave zaprećena je zatvorska kazna od pest meseci do pet godina zatvora.

Pored ove prijave koju je podnela BIA, privatnu tužbu je podneo i direktor ove agencija Bratislav Gašić. Prvo ročište je zakazano za 18. jun.

Krivična prijava protiv Milana Dumanovića podneta je nakon njegovog gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ 18. aprila, kada je u više navrata ponovio da „SNS i BIA dele pare od droge“.

Na taj način je, kako tvrde podnosioci prijave, počinio krivično delo izazivanja panike i nereda, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Inače, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a. Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top