Vesti iz Srbije

Dva novinara ugrožena u istom danu!

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog dva slučaja ugrožavanja novinarske profesije koja su se desila u istom danu. Prema navodima NUNS-a, novinarka Verica Mariničić je u toku noći subote na nedelju (18.4.) primetila poruku koja je objavljena na nalogu S.R.

 U pitanju veoma vulgarna poruka koja sadrži i određenu pretnju, koja je izazvala strah kod novinarke, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana, odnosno joj prećeno i nad njom se već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja – kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, napominju iz NUNS-a, to jutro novinari Novosadskog informativnog portala ,,021’’ zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“.

 U redakciji smatraju da su lica koja su poslala ovakve poruke i pretnje učinili to ciljano, s obzirom na to da sumnjaju su lica koja su zalepila plakate isti oni koji su se javno hvalili da će „poslati poruku autonomašima“. Slučaj je odmah prijavljen kontakt tački u MUP-u a novinari su posebno zabrinuti su zbog ovakvih najava kojima poručuju da će ,,uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija – stoji u saopštenju NUNS-a.

– Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene – ističu u ovom novinarskom udruženju.

 NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka. Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije – zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top