Vesti iz Srbije

Dve drezine u fazi testiranja, tri već na prugama!

„Tri nove teške motorne drezine dobile su upotrebne dozvole i angažovane su na srpskim prugama, dok je za još dve u završnoj fazi postupak ispitivanja i testiranja, nakon čega će i one biti uključene u redovan saobraćaj“, saopšteno je iz „Infrastruktura železnice Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju, „Infrastruktura železnice Srbije“ kupila je od francuske kompanije „Gajsmar“ pet novih teških motornih drezina, koje predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje kontaktne mreže i elektrotehničku delatnost na srpskim prugama.

Ugovorena vrednost za svih pet drezina iznosi 4,475 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U saopštenju se navodi da su takve drezine neophodne za rad „Infrastrukture železnica Srbije“, kao i da to potvrđuje činjenica da je potpisan i aneks ugovora za nabavku šeste drezine, koja treba da stigne na srpske pruge polovinom 2022 godine.

Teške motorne drezine namenjene su za poslove održavanja elektrotehničkih postrojenja, opreme i uređaja kontakne mreže.

Takođe, pored redovnog održavanja koristiće se i na poslovima praćenja, obezbeđenja i provere investicionih radova.

Nove drezine za rad na kontaktnoj mreži, proizvedene u pogonima „Gajsmara“ u Italiji, poseduju podiznu platformu, hidraulični kran sa korpom i ruku za prihvat sile kontaktne mreže.

Za poslove redovnog održavanja velika pomoć u radu je merni sistem koji putem kamere i pantografa snima sve parametre kontaktne mreže.

Analizom dobijenih podataka savremenim softverom omogućeno je dobijanje stvarnog stanja, detekcija kritičnih mesta, planiranje i optimizacija aktivnosti na poslovima redovnog održavanja i blagovremenog otklanjanja uz maksimalnu primenu mera zaštite radnika na radu.

Drezine poseduju prostor za prevoz ljudi, opreme i deo sa opremljenom radionicom.

Teške motorne drezine za održavanje kontaktne mreže proizvedene su po najnovijim standardima i u skladu sa najvišim propisima Međunarodne železničke unije.

U protekle gotovo četiri i po decenije, kako navode iz „Infrastruktura železnice Srbije“, srpske železnice su nabavile samo jednu tešku motornu drezinu za održavanje kontaktne mreže i to pre skoro dvadeset godina.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top