Vesti iz Srbije

Ekonomisti upozoravaju da će nas nagrada od 3.000RSD skupo koštati!

Budžet će pretrpeti zbog najavljenog podsticaja od 3.000 za one koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 31. maja. Pored novog zaduživanja, ekonomski stručnjaci problem vide i u tome što predsednik države Aleksandar Vučić takvom najavom krši svoja ustavna ovlašćenja. Skupo će nas koštati po 3.000 dinara za vakcinaciju, smatraju ekonomista i bivši guverner NBS Dejan Šoškić i urednica u „Novoj ekonomiji“ Ivana Pavlović.

  • Šokiran sam da predsednik izlazi sa takvim predlozima, s obzirom na to da on nema na raspolaganju budžetska sredstva Srbije da sa njima raspolaže kako želi. Njegove ustavne nadležnosti, po mom tumačenju, ne uključuju takvu mogućnost – ukazuje Šoškić i smatra da ne treba novcem stimulisati ljude da se vakcinišu, već da to pre svega treba učiniti kroz obrazovanje i dizanje svesti.
  • Nije način trošenje budžetskih sredstava, koje pretpostavljam da ide iz nekih budžetskih rezervi. To je vrlo problematično. Već nas koštaju razna izdvajanja koja idu iz budžeta. Mi ćemo kao zemlja morati dodatno da se zadužimo. Mi smo već sada na putanji da naš dug prema BDP-u pređe 60 posto, tako da to nije dobar pravac kretanja našeg javnog duga. Ovakve mere samo mogu dodatno da opterete javne finasije naše zemlje – smatra Šoškić.

Ivana Pavlović iz „Nove ekonomije“ smatra da će država morati da se zaduži da bi taj novac isplatila.

  • Deo para ćemo verovatno potrošiti ako je nešto ostalo od prodaje Komercijalne banke, a za ostalo ćemo morati da se zadužimo i da taj novac vraćamo – konstatuje Pavlović.

Ona postavlja i pitanje da li je pametno svima dati po 3.000 ili samo ljudima koji stvarno nemaju od čega da žive?

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top