Vesti iz Srbije

„Elixir Zorka Šabac“ ispušta otrovni vazduh!

Danas je fabrika mineralnih đubriva „Elixir Zorka Šabac“ bila vinovnik još jednog ekološkog akcidenta. Višednevno intenzivno zasipanje građana Šapca gasovima neprijatnog mirisa i otrovnog sadržaja jutros je kulminiralo širenjem oblaka veoma smrdljivog dima iz postrojenja ove fabrike ka naseljenim zonama grada koji je bukvalno onemogućavao normalno disanje – piše u saopštenju Evropske zelene partije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Znajući da od brze reakcije nadležne inspekcije neće biti ništa kontaktirali smo Milana Stošića, zamenika direktora fabrike, koji se prvo nije javljao na telefon, ali je posle pojavljivanja delegacije Evropske zelene partije na ulazu u fabrički krug pristao na sastanak. Proizvodnja je u međuvremenu zaustavljena što se odmah moglo primetiti i vizuelno i po odsustvu smrada. Sastanku je prisustvovao i Miodrag Martić, tehnolog odgovoran za neposredni nadzor celokupnog proizvodnog procesa u ovoj fabrici. Postavili smo veoma jednostavno pitanje. Kada će fabrika mineralnih đubriva prestati da tuje građane Šapca i ugraditi sve neophodne filtere kao što je obećala pre dve godine?

Dobili smo odgovor da će se to desiti u tri koraka tokom remonta koji počinje 12. juna. Naravno da je poverenje građana u ovu fabriku davno izgubljeno, a najnovijim akcidentom je još više produbljeno. Prazna obećanja i stavljanje interesa sopstvenog profita ispred interesa zdravlja građana učinili su da je taj jaz sada nepremostiv. Pozivamo rukovodstvo fabrike i cele grupe da što pre ispuni svoje zakonom predviđene obaveze ili da se suoči sa češćim posetama nezadovoljnih građana koji su spremni i na blokadu rada fabrike.

Evropska zelena partija poziva Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da započnu intenzivniju kontrolu ispunjenosti uslova za rad iz postojećih dozvola svakog pojedinačnog industrijskog postrojenja u Srbiji i tako omoguće zdravije životno okruženje i uravnoteženi odnos privrednog razvoja i dobrog zdravlja građana.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top