Vesti iz Srbije

„Etnički“ standardi se moraju poštovati!

Danas se u svetu obeležava Dan slobode medija, a tim povodom prorežimska televizija Studio B, pozvala je na poštovanje „etničkih“ standarda u novinarskoj profesiji.

  • Od velikog značaja je da novinari, bez obzira u kojim medijima rade, uvek budu nezavsini i da njihova bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni u pitanje. U saopštenju se navodi da je neophodno da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući etničke standarde i principe novinarstva – izdeklamovala je spikerka Studija B u Vestima u 2.

I eto, od nekadašnjeg ponosa novinarske profesije, Studio B je dočekao da baš na dan slobode medija bude na ovakav način pročitano saopštenje, gde novinarka ne ume da napravi razliku između etičkog (moralnog) i etničkog (narodnog).

Nesvesna da je napravila grub lapsus, novinarka nije ni mogla da oseti potrebu da uputi izvinjenje gledaocima. No, kako je i sam Studio B postao ekspozitura vladajuće stranke i njenog lidera, a ne medij koji izveštava u interesu javnosti, ni ne čudi da se ovakav grubi lapsus uopšte i dogodio.

A kako Studio B poštuje profesionalni integritet novinara i profesionalno i odgovorno izveštavanje, možemo se uveriti na primeru njihove tzv. novinrke Barbare Životić, koja je izveštavala sa protesta opozicije.

  • Kako sam navela, protest je organizovan protiv nasilja pod parolom “Stop krvavim košuljama”, što je veliko, ali veliko licemerje, zbog toga što upravo ti ljudi koji su organizovali protest pozivaju na linč, silovanje, nasilje, državni udar i to smatramo jako, jako, jako licemernim. Pogotovo u ovoj situaciji kada u našoj državi treba biti mirna situacija i stabilna zbog čitavog dešavanja na Kosovu i Metohiji, naravno oni organizuju proteste – postale su već legendarne reči perjanice naprednjačkog novinarstva, koje su ušle u udžbenike kao primer neprofesionalnosti.

Podsetimo, Srbija se nalazi na 93. mestu, kao i prošle godine, po stepenu slobode medija, pokazuje objavljeni godišnji izveštaj „Reportera bez granica“ o slobodi medija.

  • Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija – navodi se u objavljenom izveštaju „Reportera bez granica“.

Srećan nam Dan slobode medija u srpskom „zlatnom dobu“!

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top