Vesti iz Srbije

Firma osnovana radi organizovanja Univerzijade 60 miliona u minusu!

Firma „EUB 2020“, koju je država osnovala da bi organizovala evropske univerzitetske sportske igre u Beogradu, 2019. godinu, onu u kojoj je osnovana, završila je sa gubitkom od više od 60 miliona dinara, iako igre nisu ni organizovane, a ne zna se ni kada će biti jer se zbog pandemije odlažu već drugu godinu zaredom, piše portal Pištaljka.

U finansijskim izveštajima ove firme dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre navodi se i da je najveći rashod ove firme bio onaj za zarade i da su one samo u 2019. godini iznosile 63.775.000 dinara.

Rukovodstvo firme odbija da javnosti dostavi bilo kakve informacije o poslovanju, pa tako i plate zaposlenih, a jedino se može saznati da je plata direktora „EUB 2020“ Predraga Juškovića 177.000 dinara mesečno, jer je to upisano u registar Agencije za sprečavanje korupcije. Jušković je član Srpske napredne stranke i predsednik Skupštine opštine Novi Beograd, navodi Pištaljka.

Za poslovanje firme koja organizuje Univerzijadu Pištaljka se zainteresovala istražujući informacije uzbunjivača da su rokovi za radove na klimatizaciji u Studentskom gradu, gde je planirano da budu smešteni učesnici Univerzijade, probijani nekoliko puta a da je cena radova u međuvremenu porasla skoro 100 miliona dinara više od planiranog.

Pištaljka je objavila da je naručilac klimatizacije u Studentskom gradu „EUB 2020“ odobrio da se rok za završetak radova probija čak tri puta bez naplate penala, iako je to bilo predviđeno ugovorom, a da je cena u međuvremenu porasla za petinu, što je ukupnu cenu klimatizacije podiglo do čak 561.726.958 dinara.

Za izvođača radova „EUB 2020“ je izabrao firmu poznatu po probijanju rokova koja je bila podnosilac jedine prihvatljive ponude na tenderu.

Portal Pištaljka nedeljama unazad je pokušao da dođe do informacija o poslovanju „EUB 2020“, a zbog odbijanja rukovodstva ove kompanije, ali i njenog osnivača Vlade Srbije, da odgovori na postavljena pitanja Pištaljka se žalila i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Na zahtev da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi informacija o broju zaposlenih i plate svih zaposlenih u ovoj firmi, rukovodstvo „EUB 2020“ odbilo je zahtev sa obrazloženjem da je – nerazuman.

  • Kako je ovaj zahtev u konkretnom slučaju treći po redu zahtev od strane istog tražioca u istoj godini, tačnije u periodu kraćem od mesec i po dana, jasno je da tražilac zloupotrebljava pravo na pristup informacijama od javnog značaja, kao i da je ovo traženje nerazumno pogotovo imajući u vidu da se traži preveliki broj informacija – odgovoreno je Pištaljci tom prilikom.

Na osnovu javno dostupnih podataka može se saznati da je u godini kada je osnovana ova firma zaposlila trideset jednu osobu, a koliko zaposlenih ima trenutno ne može se sa sigurnošću reći s obzirom na to da izveštaji za 2020. godinu još nisu objavljeni na APR-u.

Prema navodima iz intervjua Ane Todorić, rukovodioca Sektora za sport, koji je pre nekoliko meseci objavljen na zvaničnom sajtu ove firme, planirano je da tokom 2020. godine broj zaposlenih samo u ovom sektoru „EUB 2020“ poraste sa devet na 57.

Poslovanje firme za organizaciju Univerzijade u potpunosti je skriveno od javnosti, pa i adresa na kojoj se nalaze nije ona navedena na sajtu – Krunska 9. Iako tamo i dalje stoji oznaka „EUB 2020“, firme tamo nema već se ona nalazi na Novom Beogradu, u zgradi „Energoprojekta“, na adresi koja je upisana u APR-u.

Međutim, zaposlene u ovoj firmi nije lako naći ni kada znate pravu adresu. Naime, u delu zgrade „Energoprojekta“, gde se nalazi „EUB 2020“ novinari Pištaljke zatekli su samo prazne brendirane kancelarije ove firme iako na oglasnoj tabli stoji obaveštenje da je zaposlenima ukinut rad od kuće u januaru ove godine. Tek na jednom od spratova novinari su zatekli sekretaricu, devojku koja je skenirala pozamašan broj telefonskih računa, nekoliko zaposlenih pred kompjuterima i zamenicu direktora Anitu Dobre, sve zajedno ne više od desetoro ljudi. Direktor Predrag Jušković nije bio na poslu.

A kada direktor nije prisutan, kako je objašnjeno novinarima, ni njegova zamenica ne može da daje nikakve izjave. Zamenica Anita Dobre je, inače, i predsednica Alumni kluba Visoke škole za moderan biznis, a 2012. godine je bila i menadžerka Rukometnog kluba Partizan za odnose sa inostranstvom, u isto vreme kad je i njen nadređeni, direktor firme „EUB 2020“ Predrag Jušković, bio generalni sekretar istog kluba.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top