Vesti iz Srbije

Frilenseri bacili tastature i miševe pred Skupštinu!

Radnici na internetu održali su neku vrstu performansa ispred Skupštine Srbije u kojoj će se, ipak sutra, održati rasprava o Predlogu izmena Zakona o porezu na dohodak građana kojem se protive. Prema dnevnom redu, rasprava je trebalo da bude danas, ali s obzirom na to da se raspravlja i o rebalansu budžeta, predsednik Skupštine je rekao da se rasprava o porezu pomera za 24 sata, odnosno za sutra, javlja reporter N1.

Frilenseri su se okupili oko 9.30, njih nekoliko desetina nose transparente „Prvo zakon, pa porez“, „Prvo smo unosili devize, sada nas teraju po vize“ i sl. Oni su vezali ruke crvenim trakama na kojima piše „poreska uprava“.

Pobacali su tastature, miševe, stare laptopove i bili potpuno tihi, bez ikakvih pištaljki i dobacivanja poslanicima kad su ulazili u Skupštinu, javlja reporter N1.

Dačić nije pustio frilensere u Skupštinu

Inače, predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Srbije Miran Pogačar rekao je da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nije dozvolio ulazak predstavnicima tog udruženja na sednicu kako bi učestvovali u raspravi o izmenama i dopunama zakona.

Udruženje radnika na internetu nezadovoljno je Predlogom izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i traži da se povuče iz procedure jer će im poreska opterećenja posle 1. oktobra 2021. biti izuzetno visoka.

Država je frilenserima na prihode za period od 2015. godine uvela neoporezivu mesečnu osnovicu od 32.000 dinara i normirane troškove 43 odsto.

Oni koji i posle ovakvog obračuna imaju dug za prethodnih pet godina, imaju pravo na otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom narednih deset godina.

Predlogom zakona od 1. oktobra ove godine neoporezivi deo biće znatno smanjen – na 18.300 dinara.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top