Vesti iz Srbije

Frilenseri tri dana kampovali pred Skupštinom Srbije!

Zakon o oporezivanju frilensera poslat je u Skupštinu Srbije, iako se predlogu Vlade protivi frilens-zajednica. Zato iz Udruženja radnika na internetu pozivaju Vladu i Ministarstvo finansija – da zakonske predloge odmah povuku i da ponovo sednu za pregovarački sto, kako bi došli do prihvatljivog rešenja za naplatu poreza. Da li vremena za pregovore ima? Ukoliko Skupština prihvati predloženo, ekonomisti kažu da će se u budžet „sliti“ mesečno oko 30 miliona evra.

Tri noći kampovali su frilenseri pred Skupštinom Srbije, upozoravali vlast da predloženo – ne prihvataju, ali ništa od poteza koji su povukli nije zaustavilo Vladu da narodnim poslanicima na razmatranje ipak pošalje izmene dva zakona, koji će biti osnov za oporezivanje frilensera.

Već 21. aprila u plenumu će se na sednici, na čijem dnevnom redu je 12 tačaka, raspravljati o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, kao i o izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Prema predlogu koji je otišao u parlament – frilenseri će imati neoporezivi iznos prihoda u visini mesečnog minimalca od 32.000 dinara, što je na godišnjem nivou oko 384.000 dinara. Izmenama Zakona o porezu na dohodak utvrđuje se i 43 odsto normiranih troškova što predstavlja poresko oslobođenje.

Ipak, frilenseri ostaju pri svom stavu, od Vlade traže da razmotri povlačenje pomenutih Zakona i pozivaju vlast ponovo za pregovarački sto.

„Podsećamo da je premijerka Ana Brnabić u dva navrata u istom danu javno izjavila da je spremna za razgovore i mi očekujemo da do razgovora i dođe. Udruženje smatra da ovaj predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja navodnog duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno period od 1. oktobra 2021. godine“, navodi se u saopštenju frilensera.

Ekonomski urednik dnevnog lista „Danas“ Aleksandar Milošević za N1 kaže da je država napravila delimičan ustupak samo za prihode koje su frilenseri ostvarili od 2015. do kraja septembra 2021. ali da će već od oktobra ove godine frilenseri plaćati visok porez.

„Meni se čini da je država napravila jednu klackalicu, ranije je frilenserima nudila da plate visok porez, pun porez za prethodna dugovanja, ali da im bude nizak porez u budućnosti. A kada su se oni protiv toga bunili, onda je obrnula, pa im je dala popust za ranija dugovanja. Ali, država sada kaže: sada ćete plaćati daleko veće obaveze za budućnost. Oni se sa tim ne slažu“, kaže Milošević.

Da li ima prostora i vremena za određene promene? Ekonomski analitičari imaju različite stavove. Dok pojedini kažu da Vladin predlog nije „zakucan u kamenu“ i da vremena za dogovore ima, iz perspektive drugih – protesti nisu mnogo promenili pregovaračke pozicije frilensera i Vlade.

„Čini mi se da su predstavnici vlasti pomalo i zaoštrili retoriku, da vraćaju sve na teren optužbi za političko delovanje. A da li su popustili – očigledno nisu. Ubrzana je ta procedura u Skupštini i ja zapravo očekujem da će predlozi ova dva zakona proći neizmenjeno u Skupštini“, rekao je Mateja Agatonović iz „Nove ekonomije“.

Ako predlog Vlade bude usvojen – koliko će državni budžet prihodovati? Koliku „rupu“ u budžetu mogu da popune prihodi od oporezivanja frilensera? Zvaničnih projekcija još uvek nema, ali računicu nije nemoguće izvesti.

„Frilenseri neće spasiti budžet države, ali nisu to baš ni zanemarljivi prihodi. Ako mi imamo oko 100.000 frilensera (to je podatak koji frilens-zajednica iznosi), ako oni zarađuju oko 80.000 RSD u proseku mesečno, što je tvrdnja koju iznose sami frilenseri – ako država od svakog frilensera koji toliko zarađuje bude uzimala oko 300 evra, recimo, to bi bilo nekih 30 miliona evra“, kaže Aleksandar Milošević.

To bi okvirno bio prihod države samo na mesečnom nivou, pojašnjava Milošević, dok bi se godišnje u budžet slilo oko 200-300 miliona evra.

Frilenseri kažu da i dalje imaju dobru volju da sa Vladom pregovaraju. Jer, upozoravaju: ako se predlozi zakona usvoje u Skupštini, ispred nje pokazaće se još jednom nezadovoljstvo više hiljada građana Srbije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top