Vesti iz Srbije

Fruška gora prepuna divljih deponija

NOVI SAD – Divlje deponije sastavni su deo mnogih gradskih naselja, pa čak i Fruške gore. Iako ih nadležne službe povremeno uklanjaju, ne mogu se izbeći posledice koje otpad ostavlja u zemljištu, vodi i vazduhu. Jedna od deponija nalazi se pored Malokameničkog potoka, a danas su je čistili mladi građani Novog Sadam kojima je ovo prva ekološka akcija, ali koji znaju da Fruška Gora nema nikog osim nas.

Potok zatrpan smećem realna je slika koja se može videti na Malokameničkom putu. Kada je Uroš Čupić podelio vest o tome sa prijateljima na Fejsbuku, ubrzo je posle lajkova i komentara stigla i podrška- odnosno formirana je grupa koja shvata da, iako nisu stvorili deponiju, imaju dužnost da je očiste.

Iako su radili ceo dan, očišćeno je oko 20 %. Uroševu potrebu prepoznali su pre svega njegovi prijatelji, među njima i oni koji više ne žive u Srbiji ali su ipak, kada su u pitanju ovakve stvari, tu.

Oko 100 džakova čeka na vozila Gradske čistoće koja je obećala da ih odneti. Malokamenički potok samo je jedno prirodno bogatstvo zatrpano smećem koje će zauvek nestati ako ljudi budu mislili da ima ko drugi da ga spasi. Poruka današnje akcije je da nema i da se na poziv prirode treba odazvati odmah jer bez zdrave životne sredine nema ni nas.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top