Vesti iz Srbije

Gajić: „Oni hoće da budu sigurni da će ta stvar brzo da se završi onako kako su planirali“

Šta su stranački funkcioneri SNS-a i Pokreta socijalista izveli u utorak? Kakav je to manevar koji advokati smatraju ometanjem pravde, novinari doživaljavaju kao opasno zastrašivanje, dok pravosudne institucije ćute. Šta je svrha poteza Miloša Vučevića i Đorđa Komlenskog, koji podnošenjem krivične prijave protiv Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina traže da se utvrdi njihova nevinost u slučaju navoda o vezama sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Sa papirom koji po definiciji nije krivična prijava, dvojica advokata svesno su otišla na pogrešnu adresu, na vrata Republičkog javnog tužioca – upozoravaju pravnici.

„Oni hoće da budu sigurni da će ta stvar brzo da se završi onako kako su planirali, a to je da bude odbačena ta krivična prijava“, smatra advokat Vladimir Gajić.

„Taj manevar je očigledno sa ciljem da se, po onom pravnom uzusu, o istoj stvari ne može dva puta suditi istoj ličnosti. Onda je to samo kupovina vremena“, dodaje politikolog Cvijetin Milivojević.

Već viđeno u slučaju „Jovanjica“ i već viđeno sa institucijom Republičkog javnog tužilaštva, koja je ponovo ostala nema. Reč je o marketinškom potezu, kaže Bojan Pajtić, koji, tvrdi, treba da prikrije činjenicu da je Belivukova družina uživala logističku podršku Vučićevog režima.

„Oni su služili za razračunavanje sa novinarima, svi znamo da su služili za kupovinu glasova širom Srbije, za uterivanje discipline među opozicione aktiviste i u tom smislu ne može se Aleksandar Vučić nikako oprati od činjenice da je znao za postojanje klana Belivuk“, smatra bivši predsednik Demokratske stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić.

Ili ipak može…

„Mi smo u jednoj maketi od države u kojoj neko tamo iza svih tih mrtvih institucija koje samo služe da drže ovako ogromnu zavesu ispred naših očiju, a iza se odvija krčmljenje naših para“, rekao je novinar CINs-a Branko Čečen.

Novinari krivičnu prijavu nisu videli, a pojedini mediji su se u njoj našli.

„Kroz ovo je imenom pomenuto jedno četiri-pet medija koji su po prirodi stvari mediji koji su kritični prema ovome režimu, prema tome oni su sada u sledećoj fazi vrlo verovatno na toj listi za odstrel od strane te provučićevske javnosti“, kaže Milivojević.

„Ne možete vi bez opasnosti po živote naših kolega optužiti te kolege da su sarađivali i pomagali ljudima čije slike kako kolju nekoga posle pokazujete na televiziji. To je veoma, veoma opasno“, dodaje Čečen.

Opasno za novinare koji su na liniji odbrane od organizovanog kriminala, koji je po definiciji sprega kriminalnih grupa i nosilaca izvršne vlasti, a koja samu sebe tuži da bi dokazala da je nevina. To je taj apsurd koji je Srbija juče u reprizi gledala.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top