Vesti iz Srbije

Gorivo će još da poskupi!

Cena nafte u svetu i dalje raste. Jedan barel sada vredi 76 dolara što je njegova najveća cena u poslednje tri godine. Barel je pre četiri meseca koštao 60 dolara, u novembru prošle godine 40 dolara, a pre godinu i po dana 20 dolara. Upravo ovakav trend zajedno sa očekivanjima, da bi oporavak globalne ekonomije mogao da donese dodatno poskupljenje, u poslednje vreme sve čeće postavlja pitanje dolazi li nam vreme kada se zbog visoke cene više neće vozikati kao što smo to navikli.

Danas u Srbiji litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara. U odnosu na april to je poskupljenje za šest dinara, odnosno za 3 dinara za naftu. U odnosu na početak godine poskupljenje je još veće. Poznavaoci kažu da cena goriva u Srbiji zavisi od cene na svetskom tržištu, kao i da je za prelivanje cene sa globalnog tržišta na srpsko potrebno dva do tri meseca.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je nezahvalno prognozirati kretanje cena u narednom periodu, ali da je činjenica da globalna dešavanja imaju uticaj i na cene u Srbiji.

– Potrošači treba da budu svesni da će se promene na globalnom nivou odraziti i na srpsko tržište nafte i derivata. To znači da kada cene idu na više u svetu, idu i kod nas i obnuto. E sad, koliko tačno i kada teško je precizirati – rekao je Mićović.

Nebojša Atanacković iz Nafte AD više puta je ponovio da je za prelivanje cena sa svetskog na domaće tržište potrebno dva do tri meseca. Sada kaže da poskupljenje nafte u svetu bilo očekivano, a s obzirom na to da je cena bila u padu zbog pandemije korona virusa i smanjene tražnje.

– Bilo je za očekivati da će cena nafte u svetu poskupeti jer je i tražnja bila u padu. Sada je došlo do oporavka privrede, vraćanja letnjim turističkim tokovima, povećanju broja letova aviona… Viiše je i automobila u pokretu, privreda se vraća ranijim aktivnostima, pa raste i potreba za naftom – kaže Atanacković.

Najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini, za 1,02 evra po litru, a odmah zatim sledi Bugarska sa 1,04 evra. U Grčkoj je 1,62 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 evro, a u Severnoj Makedoniji 55,5 evra, što znači da se ušteda po jednom „tankovanju“ kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Što se tiče dizela ono je najskuplje je kod komšija u Hrvatskoj i košta 1,36 evra po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 evra. I najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi Severna Makedonija sa 99 evroceni.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top