Vesti iz Srbije

Građani kupili vakcine, Vučić ih podelio susednim državama pa dobio plaketu!

Dodela plakete za najplemenitiji podvig godine od strane „Večernjih novosti“ Aleksandru Vučiću zbog toga što je vakcine, kupljene novcem naših građana podelio građanima susednih država, višestruka je manipulacija. Uručivanje plakete uvek do sada smatralo se kao priznanje pojedincima koji su, rizikujući zdravlje i svoj život, koristeći svoju imovinu, spasili nekome život ili pomogli u rešavanju nekog egzistencijalnog, zdravstvenog ili drugog problema.

Dobitnik, valjda zbog „svoje skromnosti“, izjavljuje da je to priznanje državi, vojnicima, policajcima i medicinskim radnicima koje, eto, on samo predstavlja. Ipak, sve podseća na poznatog francuskog kralja Luja Četrnaestog.

I umesto da zbog toga odgovara, „Večernje novosti“ mu dodeljuju plaketu za najplemenitiji podvig godine.

Ističem, kao građaninu bilo bi mi veoma drago da neka od susednih država ili neka međunarodna organizacija oda priznanje državi Srbiji na učinjenom.

Tada bi taj neko i odlučio kome bi, kao predstavniku Srbije, priznanje bilo i uručeno. Ovako, da li to Novosti podsećaju i prozivaju susede i predlažu i sugerišu dobitnika priznanja?

Kada je već reč o vakcinama, građani Srbije nisu dobili odgovor na pitanje koliko je vakcina kupljeno, koliko su vakcine plaćene i da li su sve iskorišćene, jer još nismo preboleli štetu iz 2009. godine kada su vakcine protiv svinjskog gripa samo kupljene, a nisu upotrebljene…

Predsednik Vučić je primio zlatnu plaketu na ceremoniji 58. najplemenitiji podvig godine “Večernjih novosti” 30. juna u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine dodeljena je državi Srbiji, koja je poklonila više od 230.000 doza vakcina protiv koronavirusa susednim i drugim evropskim zemljama.

Zanimljivo je istaći da je na svečanosti pomenuto da je Srbija poklonila ukupno čak 416.000 doza vakcina, pa nije jasno koja od navedenih cifri je tačna. U svakom slučaju delilo se „i šakom i kapom“.

U takvoj situaciji svakako bolje je i da su vakcine poklonjene nego da propadnu. Valjda ćemo dobiti odgovor na pitanje zašto je baš toliko vakcina kupovano i po kojoj ceni…

I na kraju pitanje, da li „Večernje novosti“ i SPS koji upravlja njima, započinju kampanju dodele raznih priznanja predsedniku, od mesne zajednice do Narodne skupštine u kojoj bi mogao da se rodi i zakon o doživotnom vođi. Možda je to preterivanje, ali izgleda da ta ideja ne može biti daleko od realizacije.

Koliko puta smo zaboravili pouke iz istorije?!

Jovan Tamburić

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top