Vesti iz Srbije

Holivud stiže u Srbiju

NOVI SAD – Holivudski glumac Taj Šeridan i srpski filmski stvaralac i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović pokreću novi medijsko-tehnološki projekat “Wonder Dynamics”, koji će poslovati u Novom Sadu i dovoditi velika imena američke produkcije ispred i iza kamere za snimanje u Srbiji.

“Start up” poduhvat Wonder Dynamics koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za razvoj najsavremenijih tehnologija i inovativnih produkcijskih alata koji će nezavisnim filmskim stvaraocima sa nižim budžetima omogućiti realizaciju vrhunskih vizuelnih efekata na nivou najvećih blokbaster ostvarenja.

U cilju postizanja vrhunskih rezultata, kompanija planira da zaposli dodatne stručnjake za vizuelne efekte, animacije i mašinsko učenje.

Uz to, Todorović i Šeridan najavljuju mnoge holivudske projekte koji bi se snimali u Srbiji, uključujući i njihove filmove na kojima rade.

Veštačka inteligencija će biti sledeća velika revolucija u Holivudu i nema sumnje da će Wonder Dynamics razvojem svoje tehnologije u Srbiji predstavljati najbolji potencijal za privlačenje stranih filmskih produkcija, navodi se u saopštenju ove kompanije.

U savetodavnom odboru Wonder Dynamcis-a nalaze se značajna imena svetske kinematografije, poznati američki investitori i vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije.

U timu se nalaze – pre svega jedan od najpopularnijih svetskih autora, filmski reditelj i producent Stiven Spilberg, kao i režiser, scenarista i producent planetarno popularnih filmova iz “Marvel” serijala Džo Ruso, koji je režirao najuspešniji film u istoriji „Osvetnici – Kraj igre“ (Avengers: Endgame) sa rekordnom zaradom na blagajnama.

Osim njih, u Odboru su – preduzetnik Džošua Bar, holivudski producent Teri Daglas, predavač na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju i Google naučnik Angdžo Kanazava, investitor Robert Švab, profesor Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i šef odeljenja za veštačku inteligenciju Antonio Toralb i predsednik kompanije “Film Finances, Inc.” Gregori Tratner.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je još u začetku, ali ne sumnja da će biti jedna od najvećih revolucija koju je filmska industrija doživela.

Navodi da začetak inovacija omogućava izjednačavanje uslova u kojima svi imaju priliku da se takmiče i igraju glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti.

Uveliko slavni holivudski glumac mlađe generacije Taj Šeridan karijeru je započeo sa samo jedanaest godina sa Bredom Pitom u filmu “Drvo života” Terensa Malika.

Svetski proboj je stekao u blokbasterima “Igrač broj 1” (Ready Player One), koji je režirao Stiven Spilberg prema romanu Ernesta Klajna, “Leto na obalama Misisipija” (Mud), a odigrao je i ulogu Kiklopa u Marvel filmskom serijalu o super herojima “X-Men: Mračni Feniks” i “X-Men: Apokalipsa”.

Glumca očekuje u aprilu premijera novog filma “Putnici” (Voyagers) u kome glumi sa Kolinom Farelom, dok trenutno snima “Teneder Bar” sa Benom Aflekom, u produkciji Džordža Klunija za “Amazon” platformu.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top