Uncategorized

Hrvatska formira kamp na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio da će Hrvatska na tzv. Kosovu formirati vojni kamp, radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

On je danas u Prištini rekao i da Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine i da se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

„Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno“, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Gervalom, te dodao da podržava i ukidanje viza EU za kosovske žitelje, prenose mediji.

„Odlučili smo da na Kosovu i Metohiji postavimo vojni kamp, koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu – Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu, što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije“, naveo je Radman.

Radman je dodao je da su „Hrvatska i tzv. Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose“ i podsetio da je Hrvatska među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i najavio da će Hrvatska tzv. Kosovu donirati 10.000 vakcina protiv koronavirusa.

Donika Gervala je rekla da je Hrvatska podržavala tzv. Kosovo i pre i posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja i da je sa Grlićem Radmanom razgovarala o spoljnopolitičkim prioritetima tzv. Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top