Vesti iz Srbije

I dalje se ne zna zašto je policija ignorisala Tužilaštvo u vezi Savamale!

Ni posle pet godina nadležni organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu nelegalno rušio niz objekata u Savamali i u izbornoj noći 2016. maltretirao građane i ograničavao im kretanje.

U odgovorima na pitanja portala Nova.rs, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu navodi da su policiji uputili zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja o ovom slučaju, ali da ona ni posle četiri urgencije nije odgovorila.

Za osam dana navršiće se tačno pet godina kako su nepoznate osobe sa fantomkama na glavi bagerima bespravno rušile privatne objekte, koji su ometali najvažniji državni projekat – Beograd na vodi. U toj izbornoj noći oni su maltertirali slučajne prolaznike i ograničavali im kretanje, vezali čuvara koji je mesec dana kasnije preminuo… Policija tada nije reagovala na pozive građana.

Do danas ovaj slučaj nije rasvetljen. Ne zna se ko je rušio objekte ni ko ih je organizovao.

Na ovom slučaju prvo je radilo Više javno tužilaštvo, da bi predmet „Savamala“ 2017. prepustilo Prvom osnovnom tužilaštvu. U odgovorima koji su dostavljeni portal Nova.rs navodi se da je i dalje u toku predistražni postupak.

  • U toku je predistražni postupak radi utvrđivanja identiteta NN izvršilaca i prikupljanja dokaza o utvrđivanju činjenica o postojanju ili nepostojanju opravdane sumnje da je bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično delo za koje se goni po službenoj dužnost, a koja krivična dela su u nadležnosti Prvog osnovnog suda u Beogradi, pred kojim postupa Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu – kažu u Tužilaštvu.

Kako navode, nijedna osoba u dokaznom postupku nije ispitana niti saslušana u smislu izvođenja dokaznih radnji, jer dokazni postupak nije u toku.

– U toku je predistražni postupak u kojem je po Zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja ovog tužilaštva policija obavila razgovor sa većim brojem lica za koje su policija i tužilaštvo smatrali da bi pomogli u rasvetljavanju i utvrđivanju identiteta lica koja su učestvovali u rušenju navedenih objekata – dodaju iz Tužilaštva u svojim odgovorima.

Kako navode, nakon toga im je Ministarstvo unutrašnjih prosledilo izveštaj o postupanju, a nakon njegovog razmatranja Tužilaštvo je policiji uputilo novi zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ali odgovora još nema.

 Povodom tog zahteva je u četiri navrata, od čega poslednji put dana 05. februara ove godine, urgirano radi preduzimanja operativnog rada u cilju utvrđivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela koji su učestvovali u rušenju objekata na uglu ulica Hercegovače i Mostarske, od čega su tri urgencije naslovljenje na starešinu koji rukovodi organom kojem je upućen Zahtev, a na koje urgencije nije odgovoreno – kažu u Prvom osnovnom Tužilaštvu.

Podsećamo, u ovom slučaju osuđen je samo šef smene u policiji Goran Stamenković, koji je zaključio sporazum sa Višim javnim tužilaštvo za nesavestan rad, jer policija nije odgovorila na pozive građana.

Prema informacijama portal Nova.rs, on je nedavno bio na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu zbog nelegalne gradnje, gde je rekao da je pred zaključenje samog sporazuma o priznanju krivice dobio obećanje da će mu biti legalizovan objekat i naveo neka imena.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top