Vesti iz Srbije

Industrija BIP dobija novu namenu!

Privatizacija i tranzicija u Srbiji „popila“ je mnoga zvučna imena pivarske industrije uključujući i nekada nadaleko čuvenu Beogradsku industriju piva (BIP) koja je od moćnog giganta, nakon višedecenijskog tavorenja, stigla do zaboravljenog brenda, koji je sada kupila firma Auto Čačak i to za za 2,09 milijardi dinara (oko 17,6 miliona evra).

Kakva sudbina čeka ovu kompaniju, koja je od 2015. godine bila u stečaju, nakon ove najnovije privatizacije za sada je neizvesno. Ono što je izvesno to je da je na lokaciji pored Mostarske petlje planirana gradnja komercijalnih sadržaja, što je navedeno u Planu detaljne regulacije. Cilj izrade plana, kako se navelo u dokumentaciji, jeste formiranje novog gradskog centra uz stanicu „Prokop“ i stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Imovina na toj lokaciji, u srcu Beograda, na Mostaru, čija je ukupna površina 26,7 hiljada kvadratnih metara, je sada prodata, ali i i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadrata.

U prodajnom paketu su bili i Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi ali i 12 registrovanih žigova u Srbiji, među kojima su Bg svetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.

Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani u Knez Danilovoj ulici u Beogradu ali i oprema, dugoročni finansijski plasmani,zalihe, potraživanja..

Sve to je kupio „Autočačak“, uključujući i sudske postupke, kojih nije malo jer su ih nezadovoljni akcionari još od prve privatizacije, koja je obavljena 2007. godine, pokretali, tražeći da se zaštite njihova prava.

Novi vlasnik „Autočačak“ ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita plaćenog za učešće u privatizciji do kupoprodajne cene nakon čega može da preuzme kompaniju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top