Vesti iz Srbije

„Inflacija je znatno veća od povećanja minimalca“

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da najavljena minimalna zarada od 35.000 dinara nije dovoljna da pokrije sve veće povećanje cena hrane, roba i usluga, i da se prošle godine za manje novca moglo kupiti znatno više.

„Jedini način prevazilaženja sve većih nadolazećih ekonomskih problema je ulaganje u domaću industriju kojom rukovode domaći preduzetnici, kao i unapređenje njene tehnološke operativnosti, što je i sastavni deo ekonomskog programa Narodne stranke“, rekao je Kovačević.

„Velike investicije u domaću privredu povećaće konkurentnost srpske privrede na međunarodnom tržištu, a podsticaje direktnim stranim investicijama, koje daju i države u okruženju, trebalo bi nastaviti samo dok domaće poslovne snage snažnim finansijskim podsticajima ne preuzmu industrijski primat i zamene uvoz“, dodao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je objasnio da u Srbiji cene rastu i zato što na otvorenom svetskom tržištu naglo poskupljuju industrijska dobra i sirovine.

„Pošto je Srbija duboko obolela privreda, jer više od 50 odsto prihoda u budzet dolazi od naplate carina i PDV-a iz uvoza, građane Srbije očekuju teški dani, pošto je inflacija u zamahu“, rekao je Kovačević.  

Kovačević je dodao da je kontejnerski prevoz industrijskih sirovina i roba iz Azije poskupeo 6,5 puta i iznosi između 13.000 evra i 16.000 evra po kontejneru, a čekanje na isporuku produžilo se sa 45 dana na 100 dana i duže.

„To će u naredna dva meseca dodatno opteretiti sve cene dobara“, zaključio je Kovačević.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top