Mitrovačke vesti

Isparenja iz Metalfera zagađuju vazduh Sremske Mitrovice!

Metalfer, firma osnovana u Srbiji 2002 zarad razvijanja poslovanja Grupe na Balkanu. 2008. Godine izgrađuje se Metalfer Steel Mill DOO na poziciji jedinog lokalnog proizvođača čeličnih armaturnih šipki u Sremskoj Mitrovici. Od tada pa do sad, Metalfer je uz ime svoje fabrike nizao isključivo epitete.
Pored toga što je jedini domaći proizvođač betonskog čelika, Metalfer je obezbedio oko 600 pozicija za zaposlenje. Nedavno, ova kompanija je čak I dobila žig “Čuvarkuće” za toplo valjani rebrasti betonski čelik u šipkama, u koturu, i toplo valjanu glatku žicu, koje prave po potrebama građevinske industrije. Njihovim proizvodima, naš lokalni trud I rad gradi temelj u građevinskoj industriji širom celog sveta.
Bojan Zečević, direktor za razvoj nove tehnologije, ističe kako njihovi proizvodi ostvaruju plasman čak 60 odsto potreba tržišta, dok se ostatak ostvaruje pomoću uvoza.
Uzimajući u obzir da je Metalfer topionica, mora se dovesti u pitanje I ekološka strana ove priče.
Prema podacima, emisija gasova iz ove kompanije je manja je od 2,5 ppm (molekula na milion čestica vazduha). Naglašavaju da im je cilj da postanu u celosti prva zelena I reciklažna čeličana na svetu.
“Težimo i da električnu energiju koju koristimo za pokretanje naših proizvodnih pogona dobijemo iz reciklaže komunalnog otpada i obnovljivih izvora” ističe Zečević.
Od 2013. Godine u Sremskoj Mitrovici se na tri lokacije vrši merenje kvaliteta vazduha. Jedna lokacija je stambena, kod Ekonomske škole “9. Maj”, dok su druge dve industrijska zona I firma Metalfer. Preciznije, na ovim lokacijama se utvrđuje koncentracija čađi, sumpor – dioksid i azot – dioksid. Prisutnost PM10 čestica se meri samo na jednoj lokaciji u gradu I to u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica.
PM10 čestice predstavljaju takozvane “nevidljive ubice iz vazduha”. One su zapravo izmešane čestica dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.
Kad udisanjem stigne u pluća, PM10 čestice deponuju se u najdubljim delovima tog organa i, kako upozoravaju lekari, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike. U slučaju udisanja PM10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz. Te PM10 čestice, kako pokazuju dnevna, iz sata u sat, merenja kvaliteta ambijentalnog, dakle vazduha koji udišemo, najzastupljeniji su zagađivač vazduha u Srbiji i regionu.
Uzimajući u obzir sve ove činjenice, osvrćemo se nazad na Metalfer. Uprkos svim rečima hvale koje se upućuju ovoj kompaniji zbog obezbeđenih radnih mesta i njihovog udela pri probijanju domaćih proizvoda na svetsko tržište postoji par zabrinjavajućih okolnosti.
Prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje, prošle godine je do prekoračenja prisutnosti PM10 čestica došlo u toku grejne sezone, tj zimskog perioda dok se u prolećnim mesecima koncentracija PM10 čestica smanjuje ispod granične vrednosti. Međutim zabrinjavajuća okolnost je ta što se merenje koncetracije PM10 čestica vrši isljučivo sa lokacije ZZJZ kao što je već napomenutno prethodno u tekstu. Kada se uzme u obzir udaljenost Metalfera od ZZJZ-a dovodi se u pitanje koliko su date informacije zapravo validne.
Svi izveštaji na mesečnom i godišnjem nivou javno su dostupni i nalaze se na zvaničnom sajtu grada, barem bi trebalo. Kada se pristupi sajtu i pokuša da se otvori bilo koji od ponuđenih dokumenata javlja se greška 404 – u prevodu date informacije se ne mogu pronaći.
U poslednje vreme ne mogu se zanemariti ni protesti građana koji žive u blizini u Metalfera. Ljudi sve više negoduju i žale se na smrad, smog i buku koja dolazi iz ove kompanije. Nedavno su se pojavile i fotografije, koje prikazuju Metalfer iz vazduha i popriličnu količinu dima i smoga koji dolaze odatle.
Mitrovčani ne mogu a da ne budu zabrinuti za kvalitet vazduha i sopstvene životne sredine.
Pored svog smoga i izduvnih gasova koji potiču iz Metalfera, građani se takođe brinu i šta se dešava sa uljem koje se koristi za hlađenje gvožđa? Da li se propisno odlaže ili se ispušta bilo gde te i ono pored već zagađenog vazduha, zagađuje zemlju i prostor u kom svi mi živimo?
Ovo je vreme kada svi moramo da počnemo da razmišljamo u kakvim uslovima živimo i kakvu okolinu ostavljamo za budućnost. Metalfer, kao jedan industrijski gigant bi prvi trebalo da se osvrne i da pored svega što je pružio građanima Sremske Mitrovice, stane iza svojih reči „da postane u celosti prva zelena I reciklažna čeličana na svetu“ i uzme u obzir proteste Mitrovčana. Vazduh bez smoga, čađi, dima, čist vazduh ne sme i ne treba da bude luksuz, on je neophodan.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top