Vesti iz Srbije

Ivona Jevtić iz SNS-a imenovana za direktorku muzeja Nikola Tesla!

Dosadašnja v.d. direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić je nakon sprovedenog konkursa imenovana za direktorku ove institucije, pokazuje Rešenje Vlade Srbije objavljeno u Službenom glasniku. Njen mandat trajaće četiri godine.

Na konkursu za izbor direktora bila jedini kandidat, kažu za Novu ekonomiju iz Muzeja Nikole Tesle.

Jevtić je od oktobra 2018. godine na mestu v.d. direktorke Muzeja Nikole Tesle, a pre toga je više od dve godine bila sekretarka za kulturu u gradskoj upravi Beograda.

Zbog sumnji da je prilikom raspodele sredstava na konkursima bilo zloupotreba Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Srpsko književno društvo (SKD), Srpski PEN centar i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji su u aprilu 2018. godine tražili ostavku Jevtić i poništavanje rezultata konkursa.

Inicijativa Ne davimo Beograd je zbog toga podnela i krivičnu prijavu protiv Jevtić i drugih lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pre rada u Sekretarijatu, Jevtić je bila v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda u periodu od 2014. do 2016. godine. Na ovo mesto je došla nakon deset godina radnog iskustva u oblasti obrazovanja i marketinga, piše u njenoj zvaničnoj biografiji.

Ipak, kako su mediji izveštavali, a ukazivala i stručna javnost, Jevtić je u svet kulture došla iz Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ gde je radila od 2010. godine.

Završila je Filološki fakultet u Beogradu.

„Tokom rukovođenja i organizovanja programskih aktivnosti u ustanovama kulture, uporedo je davala svoj doprinos kao predsednik ili član različitih odbora za kulturne manifestacije“, piše u obrazloženju.

Prilikom konkurisanja svi kandidati, a u ovom slučaju samo Jevtić kao jedina kandidatkinja, morali su da podnesu Predlog programa rada i razvoja Muzeja Nikole Tesle 2021-2025.

Njen predlog je u obrazloženju ocenjen kao „sveobuhvatan, realan i progresivan“.

Vlada Srbije je u decembru prošle godine donela Zaključak po kome bi Muzej Nikole Tesle trebalo da se preseli u prostor Termoelektrane „Snaga i svetlost“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top