Vesti iz Srbije

Janković: Niko ne pita odakle pare kojima se vlast hvali!

Antisrpska i antijugoslovenska osećanja u Hrvatskoj postoje decenijama i nisu iskorenjena, a slučajevi kao što je poslednji, u Borovu Selu, je samo jedan od takvih, kaže za N1 profesor i diplomata Vladeta Janković. Smatra da se takvi incidenti dešavaju „češće nego što mi znamo“. O tome „u šta se Beograd pretvorio“, kaže: „Ne znam kako naši vlastodršci razbacuju tako novac ko pijani Rusi, za sve ima para, ali se postavlja pitanje odakle dolaze. Mi se zadužujemo, ali ne znamo kod koga“.

Grupa muškaraca marširala je kroz Borovo Selo pevajući „Oj, Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati“, a za njom je išao policijski automobil. Na videu koji je objavljen na Fejsbuk stranici Opština Borovo vidi se kako je kroz Borovo u nedelju marširala grupa muškaraca koja je, između ostalog, vikala i „ubij Srbina“.

„To je nešto što tinja, to antijugoslovensko osećanje, a posebno antisrpsko, to postoji decenijama i nije iskorenjeno. Mislim da je Borovo Selo jedan od takvih slučajeva, to se dešava češće nego što mi znamo. Hrvatski režim mora protiv toga da se bori, ali je to jako teško, svuda su te desničarske snage naročito bezobzirne, ta tradicija da se NDH oživi je vrlo loš znak“, kazao je Janković u Novom danu na N1.

Dodaje i da misli da ideja o povratku Srba na svoja ognjišta „uopšte ne zvuči verovatno“.

Prema njegovim rečima, nacionalizam je relativno nova pojava, koja nije postojala u antici ni u Srednjem veku.

„U Bibliji se ne govori o narodima, nego o jezicima, ljudi su se delili po jeziku, ali od 19. veku nacija dobija sve više značaja, da bi u 20. veku postala jedan od motivacionih faktora koji su strahovito opasni. Od toga je vrlo teško naći lek. Da budemo iskreni, ni kod nas u Srbiji nismo slobodni od te vrste emocija, s tim što je kod nas to populizam, koji je kao metod vladanja, dobio formu kakva se retko viđa“, naglasio je Janković.

To što radi Vučićev režim je, pojašnjava, klasičan populizam.

„Onaj Vučićev tekst o lažnim elitama je manifest populizma, i treba ga čuvati da služi kao primer“, kaže.

Međutim, Janković objašnjava da reč nacionalizam u osnovi nema negativno značenje.

„Nacionalizam nije termin kojeg se treba stideti. Nacionalizam je po meni isto što i patriotizam u svojoj osnovi. Ali, pogledajte kada se kaže ‘nacionalista’ na zapadnim jezicima, to je negatavno određenje, ali ne bi trebalo da bude. Po izvornom značenju to je vernost etničkoj grupi kojoj pripadate, bez agresije. I pitanje je stanovišta kako ćemo ga posmatrati, ja volim da verujem u izvorno značenje reči… treba voleti svoje, ali priznati i poštovati i tuđe vrednosti“, navodi gost N1.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top