Vesti iz Srbije

Javna tužiteljka Zagorka Dolovac se još uvek ne oglašava?

Prošlo je dva dana od momenta kada je potpredsednica SSP Marinika Tepić na konferenciji za medije iznela niz dokaza da je Dragan Marković Palma učestvovao u organizovanju privatnih žurki na kojima su podvođene devojčice od 15 godina. Postavlja se pitanje zašto se povodom ovog slučaja još nije oglasila javna tužiteljka Zagorka Dolovac?

Nakon optužbi Tepić na račun Dragana Markovića Palme za podvođenje maloletnica i pedofiliju u Jagodini, Više tužilaštvo u Jagodini otvorilo je predmet u tom slučaju i kreće u prikupljanje svih potrebnih obaveštenja u okviru predistražnog postupka.

U međuvremenu se oglasio Palma i naveo da je zaštićeni svedok koji sa snimka politički blisko povezan sa Marinikom Tepić.

Što se tiče prikazanog iskaza prikrivenog svedoka, verodostojnost njegovog iskaza u načelu ne bi trebalo da zavisi od njegove stranačke pripadnosti ili političkih preferenci. Ali, u ovom društvu činjenica je da zavisi, i te kako. Taj svedok, da bi njegov iskaz imao vrednost dokaza, mora svoj identitet otkriti tužilaštvu. Takođe, mora se utvrditi kakve veze postoje između njega i Dragana Markovića, gde i koji posao je radio i da li mu je taj posao omogućio da sazna činjenice o seksualnim zloupotrebama o kojima je govorio. Takođe, tužilaštvo treba da sasluša i druga lica koja su radila isti ili sličan posao na istom mestu – rekla je za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i dodala:

  • Ako bi se pokazalo da je ovaj svedok blizak SSP, to bi verovatno u očima javnosti umanjilo verodostojnost njegovog iskaza. Teško mi je da poverujem u tako nešto, zato što poznajem Mariniku Tepić i uverena sam da ovome nije prišla lakoverno i olako. Međutim, kad je reč o tužilaštvu, ma kakva da je politička orijentacija ovog skrivenog lica, to ne bi smelo da utiče na ocenu verodostojnosti njegovog iskaza. Sve ovo što govorim je zasnovano na pretpostavci da imamo bar neko nepristrasno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo. Nažalost ta pretpostavka je ovde oboriva – kaže Rakić Vodinelić.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, kazao je da je glavni problem u tome što je javna tužiteljka Zagorka Dolovac pod direktnom kontrolom predsednika države Aleksandra Vučića i da shodno tim direktivama utiče na rad tužilaštava u Srbiji.

On je naveo da je Dragan Marković Palma već decenijama kontroverzan, ali da je uspevao da bude uz svaku vlast.

  • To je, nažalost, najbolji primer naše političke „kulture“. Ako se bavite politikom sa pozicija vlasti, vi ste apsolutno iznad zakona i vama ne može niko ništa šta god radili – kazao je advokat.

Marinika Tepić je u međuvremenu ukazala na sličnost između privilegija koje uživa Palma i onih koje je imao Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus.

– Tužilaštvo u Palminom privatnom gradu ne traži da ga privedu i zadrže dok traje istraga. Puštaju da utiče na svedoke, tera žene da ga brane kao Jutka što se krio iza ženskih suknji. A Zagorka žmuri na jagodinskog kadiju – napisala je potpredsednica SSP na Tviteru.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top